Zwangerschap: is de vrees voor echografie gewettigd?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/12/2004 - 00h00
-A +A

Zwangere vrouwen mogen op beide oren slapen: herhaalde echografieën tijdens de zwangerschap zijn ongevaarlijk voor het kind. Australische onderzoekers hebben aangetoond dat deze onderzoeken weliswaar de lengte van het kind bij de geboorte lichtjes doen dalen, maar op langere termijn geen schadelijke gevolgen hebben op morfologisch of gedragsmatig vlak.

PUB

De echografietechniek heeft zich de voorbije dertig jaar sterk verspreid in alle domeinen van de geneeskunde, vooral in de verloskunde. Vandaag speelt dit beeldvormingsonderzoek een belangrijke rol bij de follow-up van de zwangerschap en de diagnose van talrijke foetale ziekten.

Paradoxaal genoeg bestaat er geen enkele studie die bevestigt dat herhaalde blootstelling aan ultrasonen onschadelijk is voor het embryo of de foetus. Vandaar het grote belang van dit onderzoek, waarbij de ontwikkeling van foetussen die werden blootgesteld aan echografieën, werd vergeleken tijdens de kinderjaren.

Ongeveer 3.000 zwangere vrouwen werden verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg slechts één echografie tijdens de 18de week amenorroe, de tweede groep vijf echografieën tussen 18 en 38 weken. De ontwikkeling en de groei van de kinderen werden geëvalueerd bij de geboorte en nadien op 1, 3, 5 en 8 jaar. De auteurs stellen vast dat de baby's van moeders die tijdens de zwangerschap verschillende echografieën hebben gekregen, iets kleiner zijn bij de geboorte. Vanaf één jaar haalden ze dit lengteverschil echter in. Verder werd er geen enkel verschil vastgesteld wat taal, spraak, gedrag en neurologische ontwikkeling betreft.

De auteurs besluiten daaruit dat herhaalde echografieën tijdens de zwangerschap geen meetbaar gevaar inhouden voor de ontwikkeling van embryo en foetus. We benadrukken wel dat deze acht jaar durende studie gestart werd in 1989. Sindsdien zijn de echografietoestellen en de praktijk geëvolueerd. Zo is de blootstelling aan ultrasonen vandaag sterker en is de gemiddelde duur van het onderzoek gestegen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/12/2004 - 00h00 Newnham J.P., The Lancet, 364 : 2038-2044, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
In-vitrofertilisatie: één embryo volstaat! Geüpdatet op 11/01/2005 - 00h00

De risico's van in-vitrofertilisatie (IVF) zijn vooral het gevolg van het grote aantal meerlinggeboorten. Vandaar dat er meestal maximum twee embryo's teruggeplaatst worden in de baarmoeder. En als men zich nu eens beperkte tot één embryo, om het ris...

Proefbuisbaby: toch enkele risico's Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse en een Australische studie zou medisch geassisteerde bevruchting toch niet zonder risico zijn voor de toekomst van de kinderen. Proefbuisbaby's zouden tweemaal meer risico lopen op een laag geboortegewicht of aangeboren misvor...

Spontane vermindering van meerlingzwangerschappen Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Spontane miskramen zijn een natuurlijk fenomeen dat vrij frequent voorkomt tijdens het eerste zwangerschapstrimester. Het risico is nog groter bij een meerlingzwangerschap: sommige embryo's kunnen zich immers ontwikkelen ten koste van andere die dan...

Laat de baby op zich wachten? Het wordt een jongen! Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Waarom worden er meer jongens dan meisjes geboren? Heel wat onderzoekers hebben getracht deze vraag te beantwoorden en evenveel hypotheses werden geformuleerd zonder dat ze ooit konden worden bevestigd. Onlangs werd een nieuwe uitleg geopperd, die st...

Meer artikels