• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwangerschap: is de vrees voor echografie gewettigd?

Zwangerschap: is de vrees voor echografie gewettigd? Zwangere vrouwen mogen op beide oren slapen: herhaalde echografieën tijdens de zwangerschap zijn ongevaarlijk voor het kind. Australische onderzoekers hebben aangetoond dat deze onderzoeken weliswaar de lengte van het kind bij de geboorte lichtjes doen dalen, maar op langere termijn geen schadelijke gevolgen hebben op morfologisch of gedragsmatig vlak.

De echografietechniek heeft zich de voorbije dertig jaar sterk verspreid in alle domeinen van de geneeskunde, vooral in de verloskunde. Vandaag speelt dit beeldvormingsonderzoek een belangrijke rol bij de follow-up van de zwangerschap en de diagnose van talrijke foetale ziekten.

Paradoxaal genoeg bestaat er geen enkele studie die bevestigt dat herhaalde blootstelling aan ultrasonen onschadelijk is voor het embryo of de foetus. Vandaar het grote belang van dit onderzoek, waarbij de ontwikkeling van foetussen die werden blootgesteld aan echografieën, werd vergeleken tijdens de kinderjaren.

Ongeveer 3.000 zwangere vrouwen werden verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg slechts één echografie tijdens de 18de week amenorroe, de tweede groep vijf echografieën tussen 18 en 38 weken. De ontwikkeling en de groei van de kinderen werden geëvalueerd bij de geboorte en nadien op 1, 3, 5 en 8 jaar. De auteurs stellen vast dat de baby's van moeders die tijdens de zwangerschap verschillende echografieën hebben gekregen, iets kleiner zijn bij de geboorte. Vanaf één jaar haalden ze dit lengteverschil echter in. Verder werd er geen enkel verschil vastgesteld wat taal, spraak, gedrag en neurologische ontwikkeling betreft.

De auteurs besluiten daaruit dat herhaalde echografieën tijdens de zwangerschap geen meetbaar gevaar inhouden voor de ontwikkeling van embryo en foetus. We benadrukken wel dat deze acht jaar durende studie gestart werd in 1989. Sindsdien zijn de echografietoestellen en de praktijk geëvolueerd. Zo is de blootstelling aan ultrasonen vandaag sterker en is de gemiddelde duur van het onderzoek gestegen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 28/12/2004

Bronnen: Newnham J.P., The Lancet, 364 : 2038-2044, 2004.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten