Zwangerschap: gewicht en spijsvertering, veel voorkomende problemen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2012 - 13h37
-A +A

Het lichaamsgewicht onder controle houden tijdens een zwangerschap is niet altijd gemakkelijk.

En als ook spijsverteringsproblemen opduiken, dan kunnen de eerste maanden van een zwangerschap behoorlijk lang en zwaar zijn.

Wij geven u alvast een aantal tips.

PUB

Spijsverteringsstoornissen

Misselijkheid en braken
Deze problemen verdwijnen meestal spontaan tijdens de vierde maand van de zwangerschap, maar ze kunnen wel zwaar om dragen zijn. Wat kan men er aan doen?

Verspreid uw maaltijden over de hele dag: neem drie lichtere maaltijden en een, twee of drie tussendoortjes in de voormiddag, namiddag in 's avonds.

Zuuroprispingen
Zuuroprispingen komen vaak voor bij zwangere vrouwen. Het goede nieuws is dat men er iets aan kan doen.

  • Eet traag en kauw uitvoerig.
  • Vermijdt vet, zuur en gekruid voedsel.
  • Ga na het avondmaal niet meteen slapen.

Constipatie
Constipatie kan het gevolg zijn van een voeding die weinig of onvoldoende vezels bevat.

  • Drink veel water (minstens 1,5 liter per dag) en geef de voorkeur aan water dat rijk is aan magnesium (meer dan 50mg/l).
  • Eet meer vezelrijke voedingsmiddelen: fruit en groenten, volkoren brood en granen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging op voorwaarde dat er geen contra-indicaties zijn. Stap bijvoorbeeld minstens 30 minuten per dag.
  • Gebruik geen laxeermiddelen, tenzij ze voorgeschreven worden door uw arts.

Hoe problemen met het lichaamsgewicht oplossen?

Misselijkheid, braken en zuuroprispingen zijn symptomen die bij het begin van een zwangerschap een correcte voeding kunnen verhinderen. Daarom is het belangrijk dat het lichaamsgewicht in de gaten gehouden wordt en dat men zich één a twee keer per week weegt.

Als u niet bijkomt of gewicht verliest, dan moet u uw arts raadplegen. Komt u teveel bij (het aangeraden extra totaalgewicht voor een zwangerschap bedraagt 12 kg) dan moet u daar ook over praten met uw arts.

Een gevarieerde en evenwichtige voeding moet normaal gezien volstaan om tegemoet te komen aan de noden van de moeder en die van het ongeboren kindje. Dat men zou moeten 'eten voor twee' is een misverstand.

Diëten tijdens de zwangerschap zijn sowieso uit den boze voor zwangere vrouwen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/01/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/09/2012 - 13h37

Een gids van het Franse Institut national de prévention et d'éducation pour la santé (Inpes), "Guide nutrition pendant et après la grossesse", september 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe weet ik of ik zwanger ben? Geüpdatet op 24/08/2009 - 00h00

Als u in de apotheek een zwangerschapstest koopt, krijgt u op die vraag een duidelijk antwoord. Maar er bestaan ook typische en al heel vroeg optredende symptomen die wijzen op de eerste hormonale veranderingen bij een zwangerschap. Die kunnen u al o...

Roken: wat zijn de risico’s tijdens zwangerschap? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h51

Roken is nefast voor de gezondheid. Tijdens de zwangerschap is het schadelijke effect nog groter omdat dan zowel de moeder als de foetus gevaar lopen. Bent u zwanger? Stop dan met roken, liefst al vóór uw zwangerschap. De boodschap kan niet duidelijk...

Meer artikels