Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Zwangerschap: gewicht en spijsvertering, veel voorkomende problemen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2012 - 13h37
-A +A

Het lichaamsgewicht onder controle houden tijdens een zwangerschap is niet altijd gemakkelijk.

En als ook spijsverteringsproblemen opduiken, dan kunnen de eerste maanden van een zwangerschap behoorlijk lang en zwaar zijn.

Wij geven u alvast een aantal tips.

Spijsverteringsstoornissen

Misselijkheid en braken
Deze problemen verdwijnen meestal spontaan tijdens de vierde maand van de zwangerschap, maar ze kunnen wel zwaar om dragen zijn. Wat kan men er aan doen?

Verspreid uw maaltijden over de hele dag: neem drie lichtere maaltijden en een, twee of drie tussendoortjes in de voormiddag, namiddag in 's avonds.

Zuuroprispingen
Zuuroprispingen komen vaak voor bij zwangere vrouwen. Het goede nieuws is dat men er iets aan kan doen.

  • Eet traag en kauw uitvoerig.
  • Vermijdt vet, zuur en gekruid voedsel.
  • Ga na het avondmaal niet meteen slapen.

Constipatie
Constipatie kan het gevolg zijn van een voeding die weinig of onvoldoende vezels bevat.

  • Drink veel water (minstens 1,5 liter per dag) en geef de voorkeur aan water dat rijk is aan magnesium (meer dan 50mg/l).
  • Eet meer vezelrijke voedingsmiddelen: fruit en groenten, volkoren brood en granen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging op voorwaarde dat er geen contra-indicaties zijn. Stap bijvoorbeeld minstens 30 minuten per dag.
  • Gebruik geen laxeermiddelen, tenzij ze voorgeschreven worden door uw arts.

Hoe problemen met het lichaamsgewicht oplossen?

Misselijkheid, braken en zuuroprispingen zijn symptomen die bij het begin van een zwangerschap een correcte voeding kunnen verhinderen. Daarom is het belangrijk dat het lichaamsgewicht in de gaten gehouden wordt en dat men zich één a twee keer per week weegt.

Als u niet bijkomt of gewicht verliest, dan moet u uw arts raadplegen. Komt u teveel bij (het aangeraden extra totaalgewicht voor een zwangerschap bedraagt 12 kg) dan moet u daar ook over praten met uw arts.

Een gevarieerde en evenwichtige voeding moet normaal gezien volstaan om tegemoet te komen aan de noden van de moeder en die van het ongeboren kindje. Dat men zou moeten 'eten voor twee' is een misverstand.

Diëten tijdens de zwangerschap zijn sowieso uit den boze voor zwangere vrouwen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/01/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/09/2012 - 13h37

Een gids van het Franse Institut national de prévention et d'éducation pour la santé (Inpes), "Guide nutrition pendant et après la grossesse", september 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Roken: wat zijn de risico’s tijdens zwangerschap? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h51

Roken is nefast voor de gezondheid. Tijdens de zwangerschap is het schadelijke effect nog groter omdat dan zowel de moeder als de foetus gevaar lopen. Bent u zwanger? Stop dan met roken, liefst al vóór uw zwangerschap. De boodschap kan niet duidelijk...

Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Zwangerschap: 1001 tips tegen misselijkheid Gepubliceerd op 23/11/2015 - 09h44

Het staat nu vast: u bent zwanger. Laat uw geluk niet vergallen door misselijkheid! Deze tips kunnen de misselijkheidsymptomen en het braken helpen voorkomen of verzachten. Veel zwangere vrouwen hebben er in het eerste trimester namelijk last van, de...

Meer artikels