Zwangerschap: geen of toch niet te veel zoethout!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
-A +A

Zoethout en drop - of liever de stof die erin voorkomt - kunnen de ontwikkeling van de foetus schaden. Dat is de conclusie van een Finse studie.

PUB

Zoethout is slecht voor de foetus

Zwangere vrouwen die dol zijn op zoethout zouden het gebruik van hun lievelingssnoepje moeten matigen. Zoethout bevat namelijk glycyrrhizinezuur, een stof die schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus als er tijdens de zwangerschap grote hoeveelheden van worden gegeten.

Volgens Finse onderzoekers is er tussen kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap veel zoethout heeft gegeten en kinderen van vrouwen die er geen of bijna geen hebben gegeten een IQ-verschil van bijna zeven punten. De kinderen die via hun moeder veel zoethout binnengekregen hadden, hadden ook vaker problemen van het type HDAD; en bij de meisjes begon de puberteit gemiddeld vroeger.

Waarom zijn snoepjes met zoethout slecht voor baby’s?

De impact van glycyrrhizine op de ontwikkeling van de foetus heeft te maken met cortisol, een stressgerelateerd hormoon. Glycyrrhizine remt namelijk een enzym af dat de werking van cortisol opheft; daardoor wordt het dus net actiever.

Maar fans van zoethout hoeven niet meteen in paniek te schieten. In Finland eten ze namelijk veel meer zoethout dan wij hier in België gewend zijn. De vrouwen die in de groep van de grootste verbruiksters zaten, verorberden meer dan 500 mg glycyrrhizine. Dat komt overeen met gemiddeld 250g zoethout per week en dat is niet bepaald weinig!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Patches met zoethout om aften te bestrijden Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Aften zijn mondzweertjes die ontzettend pijnlijk kunnen zijn. Patches met extracten van zoethout worden vandaag in vandaag in de Verenigde Staten gebruikt om het lijden te verlichten. Ze blijken doeltreffend te zijn tegen de pijn en bovendien bevorde...

Winterkwaaltjes Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

De winter heeft een hele reeks infecties voor ons in petto die weliswaar onschuldig zijn, maar ons toch "platleggen": verkoudheid, keelontsteking, hoest, … Vandaar dat u in actie moet schieten zodra de eerste symptomen opduiken, enerzijds om te vermi...

Wat is het nut van isoflavonen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die lijken op menselijke oestrogenen. Men schrijft ze talrijke heilzame eigenschappen toe, onder meer in de behandeling van de symptomen van de menopauze.

Aften, oorzaken en behandelingen Gepubliceerd op 16/02/2016 - 16h03

Aften zijn moeilijk te vermijden, maar je zult er maar mee opgezadeld zitten. Gelukkig bestaan er middeltjes tegen - sommige zijn traditioneel, andere zijn meer van medische aard. Een woordje uitleg over de oorzaken van aften , en wat eraan te doen v...

Meer artikels