• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwangerschap en virusinfecties: rodehond

Zwangerschap en virusinfecties: rodehond

Rodehond is een goedaardige kinderziekte, maar bij zwangere vrouwen kan ze schadelijke gevolgen hebben voor de foetus en chronische infecties en congenitale afwijkingen veroorzaken.

Goedaardig bij kinderen

Rodehond is een besmettelijke virusinfectie die meestal voorkomt bij kinderen en adolescenten. Ze gaat gepaard met koorts en huiduitslag.

Wie de ziekte oploopt, wordt geïmmuniseerd - beschermd - tegen het virus. Sinds eind jaren 70 bestaat er een vaccin tegen rodehond, dat aangeraden wordt maar niet verplicht is. Het gaat daarbij meestal om een gecombineerd MBR-vaccin (mazelen, bof en rode hond).

Rodehond is bijzonder ernstig voor de foetus

Rodehond mag dan al beschouwd worden als een goedaardige kinderziekte, ze heeft bijzonder ernstige gevolgen bij niet-geïmmuniseerde of niet-ingeënte zwangere vrouwen.

In dat geval bestaat er een risico voor de vrouw zelf (hogere morbiditeit: hogere koorts en sterkere huiduitslag) en/of voor de baby.

Het risico van overdracht op de foetus hangt af van het tijdstip van de zwangerschap: het is zeer groot (90 %) vóór de 9de week, maar daalt (25 %) rond de 23ste week. De kans op congenitale afwijkingen is zeer hoog vóór de 9de week en zeer laag na de 16de week.

De moeder geeft de infectie niet door aan haar kind via de luchtwegen (verworven rodehond), maar via de placenta (congenitale rodehond).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2014
Origineel artikel geschreven door op 02/03/2004

Bronnen: 'Les infections virales au cours de la grossesse" ("Virusinfecties tijdens de zwangerschap"), De Huisarts, 4 februari 2004, nr. 676.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Zwangerschap: wat zijn de 5 belangrijkste complicaties?

Vindt u het artikel interessant?