• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwangerschap en NSAID's: geen goed huwelijk!

Zwangerschap en NSAID's: geen goed huwelijk! Nieuwe studies waarschuwen tegen het gebruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) bij het begin van de zwangerschap. Ze zouden de kans op een miskraam verhogen.

Amerikaanse en Aziatische onderzoekers hebben het risico op een miskraam bestudeerd bij het gebruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), die vaak voorgeschreven worden bij reumatische problemen en gastro-intestinale en nierbijwerkingen hebben. Ze ondervroegen 1.055 vrouwen over hun gebruik van NSAID's, aspirine en paracetamol, en analyseerden vooral de eerste 20 weken van hun zwangerschap. Een miskraam werd in deze studie gedefinieerd als een niet-opgewekt verlies van de foetus vóór de 20ste week van de zwangerschap.

Maximaal risico bij de conceptie

Uit de resultaten blijkt dat het gebruik van een NSAID of aspirine het risico op een spontane abortus aanzienlijk verhoogt, vooral de eerste dagen na de conceptie. Hoe hoger de dosis, d.w.z. hoe langduriger het gebruik, hoe hoger het risico op een miskraam. Dit effect werd niet waargenomen met paracetamol.

Waarom?

NSAID's en aspirine zijn prostaglandine-inhibitoren. Ze blokkeren de productie van deze substanties, die noodzakelijk zijn voor het opwekken van de ontstekingsreacties, in de meeste weefsels, terwijl paracetamol uitsluitend inwerkt op het centrale zenuwstelsel. Prostaglandines zijn onmisbaar voor de ovulatie en de innesteling van het embryo in de baarmoederwand. Het ontbreken ervan kan een abnormale innesteling tot gevolg hebben en op die manier voorbestemmen voor een spontane abortus. Vandaar dat vrouwen die zwanger willen worden, geen NSAID's mogen nemen in de conceptieperiode.

Artikel gepubliceerd door op 30/09/2003

Bronnen: De-Kun Li, Lilyan Liu, Roxana Odouli ; Exposure to non-steroidal anti-inflammatory drugs during pregnancy and risk of miscarriage : population based cohort study; BMJ 2003; 327 (7411):368-73.

Vindt u het artikel interessant?