Zwangerschap: een rondleiding

Mise à jour le 15/03/2017 - 14h59
-A +A

PUB
Overzicht

Wanneer moet een vrouw naar de dokter als ze denkt zwanger te zijn?

Als een vrouw vermoedt dat ze zwanger is, kan ze het beste zo vlug mogelijk een afspraak met haar arts maken. Daarna gaat ze gewoonlijk eens om de maand naar het spreekuur en na 7 maanden eens in de 14 dagen.

- De arts zal bloedonderzoek laten doen (waaruit ook kan worden opgemaakt hoe lang de vrouw precies zwanger is). Er wordt onderzocht hoeveel rode bloedcellen er zijn, er wordt een suiker- en ijzerbepaling gedaan, er wordt gekeken of er mogelijk sprake is van geelzucht, de bloedgroep wordt bepaald om eventueel resusantagonisme uit te kunnen schakelen.

- Er wordt ook gecontroleerd of de vrouw immuun is voor rode hond (rubella) en er wordt nagegaan of men geïnfecteerd is met syfilis of toxoplasma.

- De urine wordt gecontroleerd op urine en eiwitten (albumine). De bloeddruk wordt gemeten.

- Er wordt tijdens het eerste bezoek ook een onderzoek gedaan naar de afmetingen van het bekken, en of de hals van de baarmoeder hoog, hard en gesloten blijft en of de vrucht zich voldoende ontwikkeld.

Kan je ook zelf een zwangerschapstest doen?

Dit kan uiteraard met producten die in drogisterijen of apotheken verkrijgbaar zijn. Als de test goed uitgevoerd is, dan is het resultaat betrouwbaar.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 15/03/2017 - 14h59
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Meer artikels