PUBLICITÉ

Zwangere vrouwen: in geval van een grijze winter, neem vitamine D!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/01/2015 - 11h40
-A +A

Het risico op osteoporose kan bepaald worden wanneer de baby nog in de baarmoeder is.
Het vitamine D-gehalte van zwangere vrouwen zou namelijk een invloed hebben op de groei van het skelet van de foetus.

Zwangere vrouwen krijgen dan ook de raad om tijdens het derde trimester van de zwangerschap vitamine D-supplementen te nemen.

PUB

Zwangere vrouw en vitamine D

Volgens een Britse epidemiologische studie zouden vrouwen die tijdens het derde trimester van hun zwangerschap een tekort hebben aan vitamine D een kindje krijgen dat later een verhoogd risico heeft op osteoporose en dus op fracturen na de leeftijd van vijftig jaar.

Risico op osteoporose

Deze ziekte die typisch is voor een fragiele botmassa is vaak de oorzaak van zogenaamde 'osteoporotische' aandoeningen die vaak voorkomen bij vrouwen in de menopauze. De preventie van de aandoening bestaat uit het zo vroeg mogelijk -vanaf de adolescentie- versterken van de botmassa en om ze daarna te behouden.

Calcium en vitamine D om osteoporose te voorkomen

Een voldoende toevoer van calcium is essentieel voor de botmassa, maar vitamine D is ook noodzakelijk omdat het de absorptie van calcium stimuleert. Alcohol, tabak; koffie en gewichtstoename zijn te vermijden. Lichaamsbeweging, en dat het hele leve lang, heeft dan weer een positief effect.

De botconstructie begint reeds tijdens het leven in de baarmoeder

Maar opgelet, de botconstructie begint vanaf het leven in de uterus. De foetus accumuleert calcium via de moeder en de meerderheid van die transfer heeft plaats tijdens het derde trimester van de zwangerschap. De capaciteit om calcium te verschaffen hangt onder meer af van het calciumstatuut en het vitamine D gehalte van de moeder. In Noordelijke landen is het risico op een tekort aan vitamine D aanzienlijk bij vrouwen die in de vruchtbare levensfase zitten.

De meerderheid van de vitamine D wordt in het organisme namelijk aangemaakt onder invloed van de zonnestralen. Als de dagen korter zijn, er weinig zonlicht is en men niet vaak het huis verlaat, dan maakt het organisme minder vitamine D aan. Men kan zich dan ook de vraag stellen in welke mate een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap een invloed heeft op de botgroei van de foetus en op het risico op osteoporose op latere leeftijd.

Meer dan 200 kinderen geboren tussen 1991 en 1992 werden gevolgd vanaf de conceptie tot de leeftijd van negen jaar. Tijdens het laatste trimester werd de vitamine D status bij de aanstaande moeders geëvalueerd en op het moment van de geboorte werd het calciumstatuut bepaald aan de hand van de navelstreng. Negen jaar later werd de dichtheid van de botmassa van de kinderen gemeten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 24/01/2006 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 12/01/2015 - 11h40

The Lancet, 367 :36-43, 7 januari2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ