Zwangere vrouwen: in geval van een grijze winter, neem vitamine D!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/01/2015 - 11h40
-A +A

PUB

Het vitamine D-gehalte bij de moeder bepaalt de toekomstige botdichtheid van het kind

Men stelt vast dat tijdens de laatste maanden van de zwangerschap 31% van de vrouwen een gematigd tekort heeft aan vitamine D en dat 18% met een ernstig tekort kampt.

Elke daling van het vitamine D gehalte bij de moeder tijdens het laatste trimester van de zwangerschap leidde tot een lagere botdichtheid bij de kinderen tot de leeftijd van negen jaar.

De auteurs besluiten dat men vitaminesupplementen moet overwegen bij vrouwen die in landen wonen waar de zon niet vaak schijnt en bij wie het derde trimester in de winter valt omdat een tekort aan vitamine D de botmassa van hun kindje doet dalen en het risico op osteoporose op volwassen leeftijd doet stijgen.

Het zou interessant zijn om meer onderzoek te voeren naar de doeltreffendheid van een systematische toediening van supplementen.
In afwachting daarvan, spreekt u er het best met uw huisarts of gynecoloog over vooraleer uw 3e trimester van de zwangerschap ingaat. Hij kan u een voedingssupplement voorschrijven vanaf de 6e of 7e maand.

De andere belangrijke vitamine tijdens de zwangerschap: foliumzuur

Foliumzuur is de andere belangrijke vitamine tijdens de zwangerschap om afwijkingen te voorkomen van de sluiting van de neurale buis en daardoor het risico op misvorming van de foetus te voorkomen zoals open ruggetje (spina bifida), gespleten gehemelte, hazenlip. Een voedingssupplement wordt aanbevolen vanaf 28 dagen voor de bevruchting tot de 12e week van de zwangerschap.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 24/01/2006 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 12/01/2015 - 11h40

The Lancet, 367 :36-43, 7 januari2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB