• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwanger worden op je 40ste

Zwanger worden op je 40ste De leeftijd van de eerste zwangerschap stijgt nog voortdurend. Nieuw samengestelde gezinnen, de carrière die voorgaat, de verlenging van de levensduur, nieuwe technieken voor medisch geassisteerde voortplanting: het zijn factoren die dit verschijnsel verklaren. Maar het risico op complicaties ligt hoger en de medische begeleiding moet intenser zijn.

De gemiddelde leeftijd van de eerste zwangerschap bedraagt vandaag 28 jaar, tegen 24 jaar begin jaren 70. Het percentage vrouwen dat na hun 30ste bevalt, is sinds 1972 verdubbeld. En het aantal bevallingen tussen 40 en 44 jaar is zowel in Europa als in de Verenigde Staten met 50 % gestegen. De levenskwaliteit is zodanig verbeterd en de geneeskunde is er zo sterk op vooruitgegaan dat vrouwen van 40 perfect kunnen overwegen om zwanger te worden. Bovendien kunnen de bestaande vruchtbaarheidstechnieken hen daar zo nodig aanzienlijk bij helpen. Toch houden deze laattijdige zwangerschappen meer risico's is en moeten ze strikt medisch gevolgd worden. Ziehier enkele redenen op een rijtje.

De vruchtbaarheid daalt vanaf 30 jaar

Een vrouw van 40 loopt ongeveer 50 % minder kans om zwanger te raken. Bovendien ligt de kans op innesteling van het embryo lager. En er is vooral meer geduld nodig: een vrouw van 20 heeft ongeveer 5 à 6 maanden nodig om zwanger te worden, bij een vrouw van 40 is de gemiddelde "wachttijd" 14 à 15 maanden…

Het aantal miskramen stijgt

Voorbij de veertig stijgt het miskraamrisico tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap significant. De verhoogde kans op chromosoomafwijkingen speelt daarbij een rol.

Artikel gepubliceerd door op 14/12/2004

Vindt u het artikel interessant?