Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste op 05/09/2006 - 00h00
-A +A

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naargelang de situatie. Bovendien moet een bepaalde termijn gerespecteerd worden. Die termijn stemt overeen met de risicoperiode op een terugval.

PUB

Borstkanker: ook bij jonge vrouwen

Het is niet zo ongewoon dat borstkanker optreedt bij jonge vrouwen. Men schat dat op de 42.000 nieuwe gevallen van borstkanker die jaarlijks opgespoord worden, het in 10% van de gevallen gaat om vrouwen die minder dan veertig jaar oud zijn.
In die leeftijdscategorie stelt zich de vraag of men zwanger mag worden nadat de borstkanker genezen is. In deze toch wel bijzondere omstandigheden mag dat. De beslissing moet wel zorgvuldig overwogen en geprogrammeerd worden.
Het ideale moment om zwanger te worden bevindt zich op het ogenblik wanneer het grootste risico op een terugval voorbij is. Het samenvallen van een zwangerschap en een recidief van borstkanker moet vermeden worden om de behandeling niet te bemoeilijken.

Na borstkanker: twee à vijf jaren wachten

In 50 à 75% van de gevallen, treden metastasen op tijdens de twee eerste jaren na de genezing van borstkanker en in 65 à 85% van de gevallen tijdens de eerste drie jaren. In elk geval voor er vijf jaren voorbij zijn.
De periode waarin het risico op een recidief het hoogst is bevindt zich tussen de twee en de drie jaar na het optreden van de ziekte. De 'wachttijd' voor een zwangerschapdie gerespecteerd moet worden zou dus twee a drie jaar moeten bedragen bij vrouwen die borstkanker hadden met een goede prognose en vijf jaar bij vrouwen met borstkanker met een slechte prognose.

Een volledig medisch bilan is noodzakelijk, maar daarna is de follow-up van de zwangerschap dezelfde als die bij vrouwen die geen kanker hadden.
Wat u wel moet weten is dat Tamoxifen®, een geneesmiddel dat vaak wordt voorgeschreven om een terugval te vermijden, niet aangewezen is in geval van een zwangerschap. Daarom vereist de behandeling anticonceptie bij vrouwen die nog niet in de menopauze zijn.

Wat borstvoeding betreft zijn er geen contra-indicaties . Borstvoeding geven doet het risico op recidieven niet stijgen. Integendeel, het wordt zelfs in de mate van het mogelijke aangemoedigd, zowel voor het welzijn van de moeder als dat van het kind.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste op 05/09/2006 - 00h00 Abet-Decollogne F. et coll., 26e journées de la Sfspm, november 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstkanker en chirurgie Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

In geval van borstkanker is het vaak moeilijk ontsnappen aan chirurgie . Maar de ingrepen zijn vandaag almaar meer precies en minder agressief. In de meeste gevallen worden de borsten behouden en als dat niet kan doet men nu twee operaties in één: he...

Meer artikels