Zwakzinnigheid

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Psychische toestand van tot stilstand gekomen of onvolledige ontwikkeling van het verstandelijke vermogen, die vooral wordt gekenmerkt door een tijdens de ontwikkelingsperiode aan het licht tredende stoornis van vaardigheden, die mede bepalend zijn voor het algehele niveau van de intelligentie, dat wil zeggen de volgende cerebrale eigenschappen:
- cognitieve vermogens;
- verbale vermogens;
- motorische vermogens;
- sociale vermogens.

Zwakzinnigheid kan voorkomen met of zonder een andere psychische of lichamelijke aandoening.

- Bij diepe zwakzinnigheid ligt het niveau van het intelligentiequotiënt lager dan 20 of 25. Men spreekt ook wel van idiotie. De betrokkene is ernstig beperkt in zijn of haar vermogen verzoeken of instructies te begrijpen of uit te voeren. De meesten zijn immobiel of ernstig beperkt in hun mobiliteit, incontinent, en op zijn hoogst in staat tot een zeer rudimentaire vorm van non-verbale communicatie. Men beschikt over weinig of geen vermogen om te zorgen voor de eigen basale behoeften.

- Bij ernstige zwakzinnigheid ligt het niveau van het intelligentiequotiënt van 20-25 tot 35-40. De meeste mensen uit deze groep lijden in opvallende mate aan motorische stoornissen of andere samengaande gebreken, die een indicatie geven voor de aanwezigheid van een klinisch belangrijke beschadiging of onderontwikkeling van het centrale zenuwstelsel.

- Bij matige zwakzinnigheid ligt het niveau van het intelligentiequotiënt van 35-40 tot 50-55. Men spreekt ook wel van imbeciliteit. Op dit niveau is men traag bij de ontwikkeling van het begrip voor en het gebruik van taal, en de uiteindelijke prestaties op dit gebied zijn beperkt. Het verwerven van vaardigheden die noodzakelijk zijn voor de zelfverzorging en motorische handelingen is eveneens vertraagd en sommigen hebben hun gehele leven toezicht nodig. De vorderingen op de basisschool zijn beperkt. Een volledig onafhankelijk leven in de volwassenheid wordt zelden bereikt.

- Bij lichte zwakzinnigheid ligt het niveau van het intelligentiequotiënt van 55-55 tot ongeveer 70. Men spreekt ook wel van debiliteit. Op dit niveau verwerft men taal met enige vertraging, maar de meeste zwakzinnigen slagen erin gebruik te maken van taal voor alledaagse doeleinden, kunnen converseren en zijn in staat te antwoorden op vragen. De meeste van hen bereiken een volledige zelfstandigheid bij de verzorging van zichzelf (eten, wassen, aankleden) en in praktische en huishoudelijke vaardigheden, Delfs als het ontwikkelingstempo aanzienlijk trager is dan normaal.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoge bloeddruk: om er het hoofd bij te verliezen... Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Met de jaren hebben ons geheugen en onze intellectuele vermogens de natuurlijke neiging om af te nemen. Hoge bloeddruk (arteriële hypertensie) zou dit proces versnellen. Een uitstekend argument om deze kwaal - waaraan meer dan 60 % van alle 60-plusse...

Arteriopathie: lang leve lichaamsbeweging! Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Lichaamsbeweging moet deel uitmaken van de behandeling van arteriopathie, waarbij de slagaders in de benen verstopt raken. Al wie aan arteriopathie lijdt, moet 3 tot 5 keer per week 35 tot 55 minuten wandelen.

Hersenen en muziek: zijn ze in harmonie? Geüpdatet op 21/09/2015 - 15h19

Naar muziek luisteren moet je leren, maar de smaak voor muziek is ook een aangeboren kwaliteit. We hoeven maar heel jonge kinderen te observeren die een liedje horen… en er spontaan op beginnen te dansen. Maar muziek beluisteren is meer dan alleen ma...

Meer artikels