• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwaarlijvigheid veroorzaakt hartritmestoornissen

Zwaarlijvigheid veroorzaakt hartritmestoornissen Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Het aantal gevallen zal naar verwachting het komende decennium sterk toenemen. Eén van de risicofactoren is zwaarlijvigheid.

Bij boezemfibrilleren wordt het normale ritme van de boezems vervangen door snelle en ondoeltreffende contracties. Deze stoornis heeft ook een weerslag op de kamers, die onregelmatig en vaak snel beginnen samen te trekken. Er zijn al verschillende risicofactoren geïdentificeerd: ouderdom, diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen zijn in "volle opmars"; vandaar dat het aantal gevallen van boezemfibrilleren het komende decennium naar schatting zal verzevenvoudigen.

Cardiologen gingen op zoek naar preventieve oplossingen en vroegen zich daarbij af of ook zwaarlijvigheid op zich geen risicofactor kon vormen. Die hypothese houdt steek, want het staat onomstotelijk vast dat zwaarlijvigheid significant samenhangt met de andere factoren. Om ze te checken, werden 5.300 vrijwilligers gerekruteerd van gemiddeld 57 jaar en zonder boezemfibrillatie, onder wie 3.000 vrouwen. Daarbij werden hun Body Mass Index (BMI) en hun cardiale morfologische parameters gemeten.

Twaalf jaar later werd bij 526 deelnemers boezemfibrillatie vastgesteld. De auteurs constateren dat het risico bij elke verhoging van de BMI met één punt met 4 % stijgt. In vergelijking met personen met een normale BMI bedraagt het risico op boezemfibrilleren bij zwaarlijvigen 1,52 bij mannen en 1,46 bij vrouwen. Volgens de auteurs doet zwaarlijvigheid de linkerboezem uitzetten. Hoe dat precies gebeurt, is echter nog niet bekend.

Er moet nu nog worden nagegaan of gewichtsverlies het risico op boezemfibrilleren vermindert. Is dat het geval, dan is zwaarlijvigheid dus wel degelijk een vermijdbare en bovendien beïnvloedbare risicofactor.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 04/01/2005

Bronnen: Wang T. et coll., JAMA, 292 : 2471-2477, 2004.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten