• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwaarlijvigheid: minder dodelijk dan gedacht in de Verenigde Staten?

Zwaarlijvigheid: minder dodelijk dan gedacht in de Verenigde Staten? Een studie van het Centrum voor Ziektebeheersing en -Preventie van Atlanta (VS) zaait verwarring over de reële impact van zwaarlijvigheid op het sterftecijfer in de States. De resultaten moeten echter met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.

De voorbije jaren heeft het CDC (Center for Disease Control and Prevention) er vaak op gewezen dat zwaarlijvigheid (obesitas) jaarlijks een ware ravage aanricht in Amerika. Roken maakt elk jaar 435.000 dodelijke slachtoffers, maar volgens de laatste statistieken zou ook zwaarlijvigheid een zware tol eisen: 400.000 doden per jaar (de cijfers dateren uit 2000). Dat zou er meteen de tweede doodsoorzaak van maken in de VS. Statistieken worden echter vaak in vraag gesteld. Zo laaide er onlangs binnen het DCD en de Amerikaanse wetenschappelijke wereld een hevige controverse op over de berekeningsmethoden. Kortom, er werd een nieuwe evaluatie uitgevoerd, en o verrassing: de cijfers voor 2000 bleken uiteindelijk 75 % lager te liggen. Daardoor zakt obesitas meteen naar de zevende plaats in het jaarlijkse "mortaliteitsklassement", na roken, alcohol, kiemen, toxines en vervuilende stoffen, auto-ongevallen en wapens. Vandaar dat sommigen nu al van de daken schreeuwen dat zwaarlijvigheid niet zo gevaarlijk is voor de gezondheid als gedacht, of het nu in de Verenigde Staten is of bij ons. Dat is echter een voorbarige conclusie!

Mensen met overgewicht verzorgen zich beter

We vinden 112.000 meer overlijdens bij zwaarlijvige personen en ongeveer 35.000 meer bij mensen met ondergewicht dan bij personen met normaal gewicht (BMI (= gewicht in kg/lengte in het kwadraat) tussen 18,5 en 25). Mensen met overgewicht (BMI tussen 25 en 30) hebben echter geen hogere sterftekans dan personen met normaal gewicht. Deze lagere statistieken en deze paradox van overgewicht zijn vrij eenvoudig te verklaren: de Amerikanen roken vandaag minder en hebben minder cholesterol- en bloeddrukproblemen dan veertig jaar geleden, zeker als ze overgewicht hebben of zwaarlijvig zijn. Waarom? Omdat diezelfde Amerikanen met overgewicht elke dag geneesmiddelen nemen die hun cholesterol en hun bloeddruk doen dalen en hun diabetes onder controle houden. Ook de verbeterde chirurgische technieken verklaren wellicht waarom bijvoorbeeld een Amerikaan die te zwaar weegt, vandaag minder snel zal sterven aan een hart- en vaatziekte dan kort na de Tweede Wereldoorlog. Kortom, de bescherming van personen met overgewicht die sommigen aanhalen, met name de verminderde sterftekans, is slechts kunstmatig, dankzij de vooruitgang van de geneeskunde en wellicht ook de gezondere voeding. Zwaarlijvigheid is dus nog altijd ongezond, maar houdt ongetwijfeld minder risico's in dan vroeger.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 10/05/2005

Bronnen: Flegal KM et al. JAMA2005 ;293 :1861-1867

Vindt u het artikel interessant?