Zwaarlijvigheid : kinderen nemen elke dag 200 calorieën te veel in

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/02/2004 - 00h00
-A +A

Kinderen tussen 3 en 6 jaar bewegen te weinig, waardoor ze gemiddeld 200 calorieën per dag te veel zouden innemen!

PUB

Een Schotse studie bevestigt het: zwaarlijvigheid bij kinderen is het gevolg van te weinig beweging, waardoor de ingenomen calorieën niet verbrand kunnen worden. In Glasgow werden 72 kinderen van 3 jaar (37 jongens en 35 meisjes) gedurende twee jaar gevolgd. Hun totale calorieverbruik, hun graad van lichaamsbeweging en hun sedentair gedrag werden geregistreerd vóór en na het onderzoek (de kinderen waren toen 5 jaar). Wat bleek? Op hun derde brachten 81 % van de meisjes en 76 % van de jongens hun tijd sedentair door. Op hun vijfde bedroegen die percentages respectievelijk 76 % en 73 %. De auteurs van de studie stellen dan ook een zeer laag calorieverbruik vast, ongeacht de leeftijd en het geslacht van de proefpersonen. Bij meisjes is dat nog meer uitgesproken. Het jonge volkje doet in het algemeen slechts 20 tot 25 minuten per dag aan matige tot intense lichaamsbeweging, terwijl minstens 60 minuten aanbevolen worden.

200 calorieën te veel

Dit cijfer is het resultaat van de gewone berekening van het energie-evenwicht: een stabiel gewicht is het resultaat van een goed evenwicht tussen het aantal ingenomen calorieën en het aantal door lichaamsbeweging verbrande calorieën. Onze kinderen zijn echter te sedentair: elke dag nemen ze gemiddeld 200 overtollige calorieën in. Die hopen zich op, waardoor ze al heel vroeg kampen met overgewicht. We moeten nochtans maar weinig veranderen aan onze levensstijl om dat probleem te vermijden. Het hoofdartikel van het beroemde magazine "The Lancet" herhaalt in dit verband de Amerikaanse aanbevelingen: 200 calorieën verbranden per dag komt neer op 2.000 stappen zetten en één frisdrank vervangen door een glas water. Makkelijk, niet ? Geef hun het goede voorbeeld!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/02/2004 - 00h00 The Lancet, 211-212 ; 182, 17 januari 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Roomijs traag eten! Geüpdatet op 27/02/2003 - 00h00

Te snel ijs eten kan hoofdpijn veroorzaken. Stimulatie van het verhemelte door de koude verdubbelt inderdaad het risico op hoofdpijn.

Meer artikels