• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwaarlijvigheid kan worden behandeld

Zwaarlijvigheid kan worden behandeldZwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Dramatische gevolgen

Een verontrustende vaststelling gezien de dramatische gevolgen van de ziekte. Als u 1 kg te veel weegt, loopt u de komende 25 jaar 2% meer risico.

Definitie

Zwaarlijvigheid of obesitas is per definitie een teveel aan vetweefsel. De body mass index (BMI) wordt berekend door het gewicht in kg te delen door de lengte in meter in het kwadraat. De BMI wordt dus uitgedrukt in kg/m².De onderstaande tabel toont de betekenis van de BMI Interpretatie van de BMI

BMI lager dan 18,5  Ondergewicht
BMI tussen 18,5 en 24,9 Normaal gewicht
BMI tussen 25 en 29,9 Overgewicht
BMI tussen 30 en 40 Ernstige obesitas
BMI hoger dan 40 Morbide obesitas
Een BMI van 18,5 tot 24,9 kg/m² is dus normaal en waarborgt een gezond leven, althans wat het gewicht betreft. Overgewicht treedt op als men meer calorieën inneemt dan het lichaam er verbruikt.
Dat heeft uiteraard te maken met slechte eetgewoonten, maar genetische factoren spelen een zeer belangrijke rol. Wetenschappers hebben ontdekt dat het gen dat zwaarlijvigheid veroorzaakt, waarschijnlijk zeer vroeg in de geschiedenis van de mens verschenen is. Men kan zich dan ook afvragen waarom een gen dat de dood zou kunnen veroorzaken op korte termijn, zich door de eeuwen heen zo heeft weten te handhaven. De verklaring ligt in het feit dat het gen bescherming biedt bij hongersnood. In tijden van schaarste hadden de mensen die het gen hadden, meer kans om te overleven en dus om zich voort te planten.

Artikel gepubliceerd door op 05/11/2002

Bronnen: www.obesite.com

Vindt u het artikel interessant?