• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwaarlijvigheid en kanker: een gevaarlijke combinatie

Zwaarlijvigheid en kanker: een gevaarlijke combinatie Zwaarlijvigheid is dodelijk omdat ze hart- en vaatziekten en diabetes kan veroorzaken, maar ze verhoogt ook het kankersterfterisico. Dat is gebleken uit een recente studie bij ongeveer 900.000 Amerikanen.

De prospectieve studie die gepubliceerd werd in de New England Journal of Medicine volgde 404.576 mannen en 495.477 vrouwen vanaf 1982, toen ze nog geen kanker hadden. Zestien jaar later waren 57.145 van hen gestorven aan kanker.

De onderzoekers stelden vast dat bij de meest zwaarlijvige personen - met een Body Mass Index (gewicht in kg gedeeld door de lengte in m in het kwadraat) van 40 of meer - het kankersterftecijfer 52 % hoger lag bij mannen en 62 % hoger bij vrouwen dan bij personen met een voor hun lengte normaal gewicht. Zowel bij mannen als bij vrouwen hield de zwaarlijvigheid duidelijk een hoger sterfterisico in door slokdarm-, colon-, rectum-, lever-, blaas-, pancreas- en nierkanker, en ook door de ziekte van Hodgkin en de ziekte van Kahler. Ze registreerden meer bepaald meer sterfgevallen door maag- en prostaatkanker bij mannen en een hogere sterfte door borst-, baarmoeder(hals)- en eierstokkanker bij vrouwen. Zwaarlijvigheid zou in de Verenigde Staten op zich verantwoordelijk zijn voor 14 % van alle kankersterftes bij mannen en voor 20 % bij vrouwen.

Ook al hebben de wetenschappers een duidelijk verband kunnen leggen tussen overgewicht en kanker, tot nog toe zijn ze er niet in geslaagd het precieze mechanisme ervan op te sporen. Ze vermoeden dat de steroïdale hormonen een rol spelen, insuline, IGF (Insuline-like-growth factor) en, bij slokdarmkanker, mechanische factoren die gastro-oesofagale reflux veroorzaken. Geen enkele van die hypothesen is echter bewezen.

Hoewel het kankersterfterisico lager is bij zwaarlijvigheid dan bij roken bijvoorbeeld, kan gewicht verliezen ons alleen maar goed doen nu het Westen geteisterd wordt door de globesitasplaag…

Belgische Federatie tegen Kanker, www.kanker.beFédération Belge contre le Cancer, www.cancer.beSchrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 10/02/2004

Bronnen: Obésité et mortalité due au cancer (Zwaarlijvigheid en mortaliteit door kanker), De Artsenkrant nr. 1547, november 2003. Overweight, obesity and mortality from cancer in a prospective studied cohort of US adults, NEJM 2003; 324:1625-38.

Vindt u het artikel interessant?