Zwaarlijvigheid en gezondheid: een slecht huwelijk?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 24/02/2004 - 00h00
-A +A

Zwaarlijvigheid is lange tijd veroordeeld als schadelijk voor de gezondheid. Vandaag wordt echter duidelijk dat gewicht niet alles is. Zo kan iemand dik, zelfs zeer dik, zijn en toch perfect gezond!

PUB

Volgens Mark Twain bestaan er drie soorten leugens, in stijgende volgorde van ernst: "Leugens, grove leugens en statistieken". De geschiedenis van de geneeskunde bevat tal van voorbeelden van de derde soort, en het meest courante voorbeeld bestaat erin, de gezamenlijke evolutie van twee parameters als een oorzaak-gevolgrelatie te beschouwen. Een voorbeeld: uit het feit dat boksers niet gevoelig zijn voor migraine afleiden dat boksen beschermt tegen hoofdpijn, wat natuurlijk nonsens is. Het tegendeel zou zelfs het geval zijn: hoofdpijn beschermt tegen boksen. Het komt echter ook voor dat beide verschijnselen niets met elkaar te maken hebben of afhangen van een derde, nog niet opgespoorde oorzaak.

Een leugen van het derde type

Opgelet dus voor overhaaste conclusies. Zo is scepticisme geboden als onderzoekers, met cijfers in de hand, aantonen dat zwaarlijvigheid het risico op bepaalde ernstige ziekten zoals diabetes, hypertensie, atherosclerose, kanker enz. doet stijgen. Is het echt overgewicht dat het lichaam kwetsbaar maakt? Of leidt integendeel die kwetsbaarheid tot overgewicht? Of zou het kunnen dat beide factoren niet rechtstreeks samenhangen, maar een gemeenschappelijke oorzaak hebben, gebrek aan beweging bijvoorbeeld?

Om dat te achterhalen, werden nieuwe studies uitgevoerd die komaf maakten met alle courante vooroordelen over zwaarlijvigheid. Bij één van die studies werden 25.000 zwaarlijvige mannen en 8.000 zwaarlijvige vrouwen gedurende tien jaar gevolgd (*). Gedurende heel die periode werd via kleine inspanningstests de evolutie van hun gewicht, hun gezondheid en hun fysieke conditie nagegaan.

De conclusie van de auteurs laat aan duidelijkheid niets te wensen over: "De fysieke conditie is de sleutel van alles!" Zo tonen ze aan dat actieve zwaarlijvigen minder risico lopen op een infarct dan sedentairen met een normaal gewicht. Hetzelfde geldt voor diabetes en alle bijbehorende aandoeningen. "Zwaarlijvige personen met een goede conditie worden niet vaker ziek dan sedentairen met een normaal gewicht." Het enige echte probleem van overgewicht zou erin bestaan dat het soms verhindert om een actief leven te leiden. Zo wordt het boven de 90 kg nagenoeg onmogelijk om een marathon te lopen. De voeten, knieën, heupen en rug zouden het niet uithouden. Toch is het niet nodig om er zo stevig tegenaan te gaan om de weldaden van lichaamsbeweging te ondervinden. Een halfuurtje wandelen per dag volstaat om niet te vervallen in een sedentaire levensstijl. Vervolgens kunnen de duur en het tempo opgevoerd worden. Het is de eerste stap die telt! Het resultaat is een stalen gezondheid. Hoeveel kilo's u daarbij verliest, heeft weinig belang.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 24/02/2004 - 00h00 (*) De studie, met de titel "International Obesity Task Force", werd uitgevoerd door dr. Emma Ross van het Cooper Institute for Aerobics Research in Dallas, TX. Meer informatie vindt u op de website www.iotf.org of www.cooperinst.org.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe doen de Belgen het op de weegschaal? Geüpdatet op 14/02/2006 - 00h00

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft onlangs zijn derde grote enquête in bijna tien jaar gepubliceerd over het gezondheidsgedrag van de Belgen. Eén van de belichte onderwerpen is hun gewicht. En het slechte nieuws wordt helaas bevesti...

Frietjes: wordt u er dik van? Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Op het eerste gezicht zal deze vraag u misschien doen glimlachen. Deze nochtans belangrijke vraag over frietjes en frituurvet was tot nu toe nooit het onderwerp van een ernstige studie. Het eigenaardige is dat het Spaanse onderzoekers zijn die ons he...

Meer artikels