• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Zwaarlijvigheid en diabetes: zet de tv uit!

Zwaarlijvigheid en diabetes: zet de tv uit! Trek uw sportschoenen aan! Elke periode van twee uur dat u vóór tv zit, verhoogt uw kans op zwaarlijvigheid met 23 % en op diabetes met 14 %.

Het is al bewezen dat tv-kijken gewichtstoename en zwaarlijvigheid bevordert, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Deze nieuwe studie, die uitsluitend uitgevoerd werd bij vrouwen, toont echter aan dat sedentair gedrag, en in het bijzonder tv-kijken, de kans op zwaarlijvigheid en type 2-diabetes verhoogt. De auteurs besluiten op basis van een zes jaar durende follow-up dat elke twee uur die men per dag doorbrengt vóór tv het risico van zwaarlijvigheid en diabetes verhoogt met respectievelijk 23 % en 14 %. Ter vergelijking: bij twee uur achter een bureau zitten, bedragen die percentages respectievelijk 5 % en 7 %. Elke dag twee uur in de tuin wandelen daarentegen doet de kans op zwaarlijvigheid en diabetes met respectievelijk 9 % en 12 % dalen. Beter nog: elk uur stevig doorstappen verlaagt beide risico's met respectievelijk 24 % en 34 %.

Deze gegevens tonen duidelijk aan dat beide aandoeningen kunnen worden voorkomen gewoon door een actievere levensstijl te ontwikkelen. Minder dan 10 uur per week tv-kijken en minstens 30 minuten per dag stevig wandelen zou het aantal nieuwe gevallen van zwaarlijvigheid en diabetes met respectievelijk 30 % en 43 % verminderen, aldus de auteurs. Al bij al toch geen onmogelijke opdracht die bovendien flink wat baten oplevert!

Artikel gepubliceerd door op 22/04/2003

Bronnen: JAMA, 289 (14) : 1729-1880, 2003.

Vindt u het artikel interessant?