• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Zwaarlijvigen zijn kampioenen

Zwaarlijvigen zijn kampioenen

Elke beweging, elk gebaar kost zwaarlijvigen een fortuin aan calorieën, vermits zij constant hun eigen lichaam, dat zwaarder is dan gemiddeld, in beweging moeten krijgen. Zonder het te beseffen, ontwikkelen sommigen onder hen kwaliteiten van kampioenen. Dat verklaart dus waarom zij fit zijn wanneer zij erin slagen om te vermageren.

Om goed te zijn in sport, moet men eerst aan sport doen

U kent wellicht het verhaal van die kerel aan wie gevraagd wordt of hij piano kan spelen. Hij antwoordt: "Ik weet het niet. Ik heb nooit geprobeerd." Het verhaal doet u waarschijnlijk glimlachen omdat u weet dat een instrument kunnen bespelen op de eerste plaats heel wat werk en studie vereist. De grote talenten zullen zo goed als nooit uit een gezin komen waar geen enkel muziekinstrument te vinden is. Hetzelfde kan gezegd worden over sport. Om goed te zijn in sport, moet men veel trainen, veel oefenen, maar men moet allereerst toegang hebben tot sport. En dat is niet het geval voor iedereen. Men kan er zeker van zijn dat bij zwaarlijvigen of mensen met een zittend leven zeer grote talenten schuilen, die wel eens voor eeuwig onbekend zouden kunnen blijven, doodeenvoudig omdat ze nooit in de mogelijkheid geweest zijn hun talent tot ontplooiing te laten komen.

Een kwestie van gewicht

Eigenaardig genoeg is dit dikwijls het geval met de zwaarlijvigen onder ons! Zonder het zelf te beseffen, beschikken ze in werkelijkheid over een grote "motor", die van hen topatleten zou kunnen maken… als ze tenminste niet zo zwaar waren. Het staat vast dat bij hen de spieren aanwezig zijn! Het feit alleen al dat zwaarlijvigen in staat zijn om een lichaam van meer dan 100 kilo in beweging te krijgen, betekent dat ze over fysieke kwaliteiten beschikken die beter zijn dan het gemiddelde. Wanneer het over lopen gaat, is de vergelijking nog duidelijker. Wat het energieverbruik betreft, gaat men uit van 1 calorie per kilo per afgelegde kilometer. Een persoon die 60 kilo weegt en 10 kilometer loopt, verbruikt dus 600 calorieën (60 x 10). Wie 10 kilo zwaarder is, verbruikt bijgevolg 700 calorieën (70 x 10), enz. Elke overtollige kilogram maakt de inspanning dus zwaarder. Voor atleten vertaalt zich dit in mindere prestaties wanneer er sprake is van gewichtstoename. In een marathon, schat men bijvoorbeeld dat één kilo meer of minder een verschil maakt van drie tot zes minuten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/03/2012
Origineel artikel geschreven door op 26/08/2008

Vindt u het artikel interessant?