Zwaarlijvige kinderen, zieke slagaders

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 15/11/2001 - 00h00
-A +A

Zwaarlijvigheid (obesitas) neemt in onze landen epidemische proporties aan: deze aandoening vernietigt de slagaders van zowel kinderen als volwassenen.

PUB

Net zoals bij volwassenen tast zwaarlijvigheid de slagaders (of arteriën) van kinderen aan. Dat werd aangetoond door een Franse groep (Dr. Patrick Tounian, Hôpital Armand Trousseau) na meting van de dikte van de wand van de carotiden (halsslagaders die de hersenen van bloed voorzien) bij 76 kinderen, van wie er 48 reeds meer dan 9 jaar zwaarlijvig waren.De metingen werden uitgevoerd met een ultrasonografisch onderzoek en toonden aan dat de halsslagaders bij te zware kinderen inderdaad dikwandiger en minder elastisch zijn.

Dikke kinderen zijn zoals hun ouders

Bij volwassenen werd aangetoond dat er een verband bestaat tussen verdikking van de wand van de slagaders, met name van de halsslagaders, en het risico op cardiovasculaire verwikkelingen. Die patiënten krijgen vaker een hartinfarct en een beroerte. Ook werd aangetoond dat zwaarlijvigheid diabetes in de hand werkt en diabetes is een zeer belangrijke risicofactor van vaataccidenten. Dat heeft uiteraard ernstige gevolgen in termen van sterfte (of mortaliteit) bij volwassenen.

Een hoog risico op lange termijn

Dat zet dus een domper op de levensverwachting van die kinderen, een verontrustende vaststelling temeer daar obesitas over ter wereld terrein wint.

Preventie is dus aangewezen vanaf jonge leeftijd, maar daarbij rijzen toch heel wat vragen: hoe kinderen uitleggen dat ze meer moeten sporten, minder tv moeten kijken en beter moeten eten? Dat probleem wordt uiteraard het best in groep aangepakt, waarbij zeker de ouders en de omgeving niet vergeten mogen worden.

Preventie moet dus voorzien worden vanaf zeer jonge leeftijd, wat dan vaak stuit op moeilijk op te lossen vraagstukken: hoe kan men een kind uitleggen dat het meer sport moet doen, minder naar de televisie kijken en beter eten? Het antwoord ligt duidelijk bij de maatschappij, zonder natuurlijk de rol van de ouders en de omgeving te vergeten.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 15/11/2001 - 00h00 The Lancet, oktober 2001; Vol 358, blz. 1400-4.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De frisdrankgeneratie: welke gezondheidseffecten? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

Exotische smaken, heerlijke snoepkleuren, aantrekkelijke verpakkingen: dat alles zet het jonge volkje alleen maar aan om - meestal zonder maat - frisdranken en andere zeer suikerrijke dranken te nuttigen. Elke dag zulke brouwsels drinken, is nochtans...

Obesitas bestrijden met het hele gezin! Gepubliceerd op 23/09/2015 - 12h34

De obesitas epidemie, die tegenwoordig onze maatschappij en in het bijzonder de kinderen treft, staat in het middelpunt van de belangstelling. Een recente studie reikt een aantal elementen aan om obesitas te voorkomen…

Meer artikels