Zwaarlijvige kinderen lopen meer kans om op volwassen leeftijd kanker te krijgen

Gepubliceerd door ARC - E. B. op 29/08/2012 - 10h07
-A +A

Zwaarlijvigheid bij kinderen vergroot niet alleen het risico op diabetes en cardiovasculaire ziektes, het zou ook een verhoogde kans op kanker meebrengen.

PUB

Een Israëlische studie die zich baseert op de gegevens van 1,1 miljoen jonge mannen toont een significant verband aan tussen obesitas op jonge leeftijd en het risico om op volwassen leeftijd kanker van de urinewegen, van de dikke darm of van de endeldarm te krijgen.

Het risico zou met 50 % stijgen bij jongeren met een hogere bodymassindex. 

De onderzoekers sluiten niet uit dat het risico ook bestaat voor andere types van kanker en zetten hun studie voort om hierover duidelijkheid te scheppen.

Eén cruciale vraag blijft voorlopig wel onbeantwoord: verkleint het risico op kanker bij zwaarlijvige jongeren die er weer in slagen om een «normale» bodymassindex terug te vinden? Grootschaligere analyses van de beschikbare gegevens kunnen helpen om dit te achterhalen.

Gepubliceerd door ARC - E. B. op 29/08/2012 - 10h07
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Obesitas: een kwestie van darmflora? Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het wordt almaar duidelijker dat de bacteriën van de darmflora een invloed hebben op de regeling van het lichaamsgewicht. Obesitas zou te maken hebben met een te efficiënte werking van die darmflora.

Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D , volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker , een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen vermi...

Vitamine C: een hulpmiddeltje voor het hart? Gepubliceerd op 03/02/2010 - 00h00

Hart- en vaataandoeningen komen heel veel voor, het is dan ook van het grootste belang dat de preventieve factoren in kaart worden gebracht. Uit tal van biologische en biochemische gegevens zou blijken dat de concentratie aan vitamine C in het bloed...

Nog een voordeel van de fiets! Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Fietsen maakt het mogelijk langdurige inspanningen te leveren met een intensiteit die precies overeenkomt met een maximale vetoxidatie. Met andere woorden: fietsen doet vermageren !

Meer artikels