• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zuivere cafeïne: een potentieel dodelijk stimulerend middel

Artikel gepubliceerd door op 30/07/2014

Bronnen: Food and Drug Administration.


Zuivere cafeïne: een potentieel dodelijk stimulerend middel

Zuivere cafeïne is makkelijk te krijgen via het internet. Almaar meer jongeren nemen het vanwege de stimulerende werking. Zuivere cafeïne is sterk geconcentreerd: één lepel levert het equivalent van 25 kopjes koffie. En daar schuilt meteen ook het gevaar.


Al bijna twintig doden in de VS sinds begin 2014

Cafeïne op zich is niet gevaarlijk. Dat is het pas als het in heel hoge dosissen wordt verbruikt. En dat is het geval bij mensen die de stof puur - in poedervorm - nemen. Het goedje is te koop voor minder dan 50 euro per kilo en is erg gewild om zijn stimulerende eigenschappen. Maar bij overdadig gebruik - iets wat heel snel kan gebeuren (zeker omdat het cafeïnegehalte in gemalen pure cafeïne schommelt en dus moeilijk te beoordelen is) - kan zuivere cafeïne tot een hartstilstand leiden.

Sinds begin 2014 zijn er in de Verenigde Staten al achttien mensen overleden.

 

Geen enkel gevaar bij de gebruikelijke dosissen

Het probleem wordt in de Verenigde Staten als zorgwekkend beschouwd. De Food and Drug Administration (de Amerikaanse Hoge Gezondheidsraad) heeft zelfs opgeroepen tot waakzaamheid. De FDA wijst er ook op dat zuivere cafeïne aanvankelijk inderdaad een stimulerend effect heeft, maar dat het achteraf ook bijkomende effecten heeft zoals neerslachtigheid en slaapstoornissen, iets wat zeker niet te verwaarlozen is…

Maar het is niet omdat zuivere cafeïne in een hoge dosis een hartstilstand kan veroorzaken en dus dodelijk kan zijn, dat het koffieverbruik op zich een probleem is.

Artikel gepubliceerd door op 30/07/2014

Bronnen: Food and Drug Administration.

Vindt u het artikel interessant?