Zuigelingenmelk en opvolgvoeding

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/05/2012 - 11h20
-A +A

Zuigelingenmelk, melk eerste leeftijd, melk tweede leeftijd en zelfs melk derde leeftijd, zuigelingenmelk, opvolg- of groeimelk, lactosearme melk, antiregurgitatie, hypoallergeen... Hoe vindt u door de bomen het bos nog? Een flinke brok uitleg.

De verschillende soorten melk voor baby’s

Er bestaan drie soorten zuigelingenmelk die elk beantwoorden aan drie precieze periodes:

  • Melk eerste leeftijd (zuigelingenmelk): wordt gegeven van de geboorte tot vier of nog beter zes maanden als het kind niet gezoogd wordt. In deze periode bestaat de voeding uitsluitend uit melk.
  • Melk tweede leeftijd (opvolgmelk): overgangsperiode die samenvalt met het begin van de voedseldiversificatie, wanneer de baby geleidelijk aan andere soorten voeding dan melk mag krijgen.  De periode loopt van 4-6 maanden tot 9-12 maanden.
  • Groeimelk (melk derde leeftijd): van één tot drie jaar, de periode dus waarin de voeding afwisselend is en nagenoeg overeenkomt met die van volwassenen.

 

Melk eerste leeftijd

Er bestaan drie soorten eersteleeftijdsmelk, afhankelijk van het soort eiwitten:

  • melk op basis van eiwitten van koemelk;
  • hypoallergene melk: op basis van gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten. Ze wordt vanaf de geboorte gegeven aan pasgeborenen met een allergierisico, soms ook als tijdelijke aanvulling bij het begin van de borstvoeding;
  • preparaten op basis van soja-eiwitten: wordt maar in een beperkt aantal gevallen voorgeschreven, bijvoorbeeld bij een koemelkallergie of het opnieuw toedienen van voedsel na zware diarree bij al wat oudere kinderen.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/05/2012 - 11h20
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zuigelingenmelk en opvolgvoeding Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Zuigelingenmelk, eerste-, tweede- of zelfs derde-leeftijdsmelk, bereiding voor baby's, opvolg- of groeimelk, zonder lactose, antiregurgitatie, hypoallergeen,... Hoe vindt u uw weg in het uitgebreide aanbod?

Welke melk is goed voor mijn baby? Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h39

De melk van de moeder heeft natuurlijk de absolute voorkeur. Maar als die om lichamelijke of psychische redenen niet of niet meer beschikbaar is, zal de kinderarts een babymelk voorschrijven. Er bestaan wel heel veel soorten. Hoe moet u in het grote...

Voedseldiversificatie bij baby’s: vijf aanbevelingen Geüpdatet op 30/11/2015 - 16h47

Moedermelk of babymelk blijft de basis van de voeding tijdens de voedseldiversificatie. Dat proces verloopt volgens heel precieze regels, maar vraagt ook gewoon wat gezond verstand. Hieronder vindt u vijf tips voor een geslaagde diversificatie. Het i...

Moedermelk: niet zo eenvoudig te vervangen Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

De melk van de moeder is door haar herkomst de beste van alle soorten melk voor het zogen van een pasgeboren kind. Maar de in de handel verkrijgbare babymelk is onmisbaar geworden als afwisseling of aanvulling op de moedermelk. Er bestaan er een klei...

Meer artikels