Zuigelingenmelk, eerste-, tweede- of zelfs derde-leeftijdsmelk, bereiding voor baby's, opvolg- of groeimelk, zonder lactose, antiregurgitatie, hypoallergeen,... Hoe vindt u uw weg in het uitgebreide aanbod?
Zuigelingenmelk, melk eerste leeftijd, melk tweede leeftijd en zelfs melk derde leeftijd, zuigelingenmelk, opvolg- of groeimelk, lactosearme melk, antiregurgitatie, hypoallergeen... Hoe vindt u door de bomen het bos nog? Een flinke brok uitleg.

De verschillende soorten melk voor baby’s
Er bestaan drie soorten zuigelingenmelk die elk beantwoorden aan drie precieze periodes:
- Melk eerste leeftijd (zuigelingenmelk): wordt gegeven van de geboorte tot vier of nog beter zes maanden als het kind niet gezoogd wordt. In deze periode bestaat de voeding uitsluitend uit melk.
- Melk tweede leeftijd (opvolgmelk): overgangsperiode die samenvalt met het begin van de voedseldiversificatie, wanneer de baby geleidelijk aan andere soorten voeding dan melk mag krijgen. De periode loopt van 4-6 maanden tot 9-12 maanden.
- Groeimelk (melk derde leeftijd): van één tot drie jaar, de periode dus waarin de voeding afwisselend is en nagenoeg overeenkomt met die van volwassenen.
Melk eerste leeftijd
Er bestaan drie soorten eersteleeftijdsmelk, afhankelijk van het soort eiwitten:
- melk op basis van eiwitten van koemelk;
- hypoallergene melk: op basis van gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten. Ze wordt vanaf de geboorte gegeven aan pasgeborenen met een allergierisico, soms ook als tijdelijke aanvulling bij het begin van de borstvoeding;
- preparaten op basis van soja-eiwitten: wordt maar in een beperkt aantal gevallen voorgeschreven, bijvoorbeeld bij een koemelkallergie of het opnieuw toedienen van voedsel na zware diarree bij al wat oudere kinderen.
Voor wie zijn de verschillende soorten melk eerste leeftijd bedoeld?
Sommige soorten melk eerste leeftijd hebben specifieke indicaties:
- melk voor kinderen met een laag geboortegewicht, aangepast aan het spijsverteringsstelsel van het premature kind en aan de noodzakelijke inhaalgroei bij kinderen die bij de geboorte minder dan 2,2 kg wegen;
- gefermenteerde melk, aangewezen bij lichte spijsverteringsproblemen;
- verdikte melk of AR-melk (antiregurgitatiemelk), verrijkt met zetmeel en johannesbroodmeel om de melk viskeuzer te maken en de frequentie en het volume van regurgitaties (terugvloei van de melk naar de slokdarm) te verminderen;
- lactosearme melk, aangewezen bij lactose-intolerantie of bij het opnieuw toedienen van voedsel na bepaalde vormen van acute en langdurige diarree;
- extensieve hydrolysaten van eiwitten, zonder lactose en met eiwitten die een doorgedreven hydrolyse hebben ondergaan. Deze melk is alleen geschikt bij heel specifieke indicaties: allergie voor koemelkeiwitten, diarree, slechte opname, te korte dunne darm en mucoviscidose.