• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    10 mening
  • Commentaren (0)

Zout en bloeddruk: nieuwe inzichten

Zout en bloeddruk: nieuwe inzichten

Een studie trekt de gegrondheid van de huidige norm voor het zoutverbruik - minder dan 5 gram per dag, de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie - in twijfel. Hoe zit het nu? Is zout uit de voeding bannen beter voor de bloeddruk dan de bloeddrukverlagende geneesmiddelen? Het zijn vragen die we ons vandaag op de Werelddag van de Hypertensie moeten stellen.

Zout: wat is het verbruik?

De reële wereldwijde consumptie van zout is bekend: 46 % van de mensen verbruikt dagelijks 10 tot 12g zout, 23% verbruikt meer dan 12,5 g en 10,6% heeft een dagelijks verbruik dat onder 7,5g ligt (1). Bijna niemand volgt met andere woorden de aanbevelingen van de WGO (minder dan 5g zout per dag, opletten met zout toevoegen tijdens de maaltijd en met het verborgen zout in bereide gerechten, brood, enz.). De doelstellingen van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan (NVGP) voor België (niet meer dan 6 g/dag voor volwassenen) zijn niet gehaald. Nochtans verbruikte in 2008 al 54% van de volwassenen minder dan 8g zout per dag. We zijn dus op de goede weg.

Vijf gram zout per dag: een redelijke limiet?

Te veel zout eten doet de bloeddruk stijgen, niemand die dat betwist. De link is ook duidelijk gedocumenteerd: vanaf meer dan 12g zout per dag doet elke bijkomende gram de systolische bloeddruk of bovendruk (de druk in de bloedvaten als het hart samentrekt) lichtjes stijgen met 1 mm kwik (mmHg). Maar we wachten nu op een reactie van de WGO op  de recente studie (2) waarin een groep gezonde mensen gedurende 5 tot 6 jaar werd gevolgd. De conclusie van de studie: een te hoog zoutverbruik leidt inderdaad tot een hogere mortaliteit, maar de totale zoutconsumptie onder 5 gram natrium per dag brengen (dat komt overeen met 10g zout)* kan al net zo schadelijk zijn!

Prof. Xavier Girerd, cardioloog op de dienst ‘Hypertension Artérielle et de Prévention des Maladies Cardiovasculaires’ in het ‘Hôpital de la Pitié Salpêtrière’ in Parijs: “Met deze link komt de door de WGO vastgestelde limiet van 5g zout per dag in het gedrang. Waarden tussen 8 en 10g/dag zouden, als we naar deze studie kijken, redelijker zijn. Het leidt tot een lagere mortaliteit en komt ook overeen met het verbruik zoals door de NVGP is vastgelegd”.   

Artikel gepubliceerd door op 18/05/2016

Bronnen: *Zout en natrium zijn geen synoniemen! Zout (NaCl) bevat 40% natrium en 60% chloride; 1g natrium = 2,5g zout; 1g zout bevat met anderen woorden 0,4g natrium Na;

(1) NEJMed 2014 ; 371, 612-23 ; (2) NEJMed 2014 ; 371, 601-11 ; (3) Am J Hypertens 2012 ; 25 : 1-15 ; (4) J Am Coll Cardiol 2001 ; 57 : 590-600 ; (5) Hypertension 2009 ; 54 : 756-762 ; (6) Ann Intern Med 2002 ; 136 : 493-503

Naar aanleiding van een intervieuw en een voordracht van prof. Xavier Girerd, cardioloog, afdeling’Hypertension Artérielle et de Prévention des Maladies Cardiovasculaires’ (Hôpital de la Pitié Salpêtrière, Parijs) op  het  congres Forum Codia (Parijs, 16,17 februari 2016) en prof. Jean-Jacques Mourad, hypertensie-expert (Hôpital Avicenne-Bobigny).

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten