Zou vitamine D bescherming bieden tegen dikkedarmkanker?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00
-A +A

Na vitamine B9 is er een nieuwe kandidaat om dikkedarmkanker (of coloncarcinoom) te voorkomen, nl. vitamine D. Vitamine D zou ervoor zorgen dat een galzuur dat zeer toxisch is voor de dikke darm en verantwoordelijk wordt geacht voor het ontstaan van dikkedarm- en endeldarmkanker (colon- en rectumkanker), sneller wordt geëlimineerd.

PUB

We blijven het herhalen: wij westerlingen eten te veel: te grote hoeveelheden, te veel zout, te veel suiker en vooral te veel vetten. Het gebruik van veel vetten verhoogt het risico op colon- en rectumkanker. Colon- en rectumkanker komt dan ook veel vaker voor in de Verenigde Staten, het land van hamburgers, pizza's en gefrituurde gerechten dan in Japan, waar de voeding veel minder vetten bevat (vis, rijst, gestoomde groenten). Maar meer uitleg hadden de onderzoekers niet. Nu tonen Mangelsdorf en medewerkers aan dat vitamine D bescherming biedt tegen colonkanker.

Onze darmen verteren vetten zeer slecht

Als we dierlijke vetten eten die cholesterol bevatten, vormt onze lever galzuren* die bijdragen tot de absorptie van vetten. In de dunne darm worden de galzuren omgezet in secundaire galzuren. En één van die secundaire galzuren, nl. lithocholzuur, is een echt gif. Als we regelmatig te veel vet eten, hoopt lithocholzuur zich op en wordt het kankerverwekkend. Dit effect werd tot dusver enkel aangetoond bij muizen. Grote hoeveelheden lithocholzuur werden echter teruggevonden bij patiënten met colonkanker.

Het ontgiftigend effect van vitamine D

Vitamine D speelt niet alleen een rol in het botmetabolisme, maar draagt ook bij tot de absorptie van vetten in de darmen. Mangelsdorf en medewerkers hebben aangetoond dat vitamine D de eliminatie van lithocholzuur verhoogt en zo bescherming biedt tegen kanker. Dat zou wel eens kunnen resulteren in een geneesmiddel dat dikkedarmkanker voorkomt. Wordt vervolgd!...

Galzuren: zuren die in de galblaas worden geconcentreerd en een rol spelen in het verteringsproces.Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00 Mangelsdorf D. J. Science 2002 May 17; 296: 1313-1316.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat weet u over vitamine D? Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h44

Er is veel te doen om vitamine D . Wat is er zo bijzonder aan? Wat moeten we weten over de eigenschappen en de werking ervan in ons lichaam? We nemen deze allesbehalve gewone vitamine onder de loep…

Pompelmoes: zon en tonus op je bord Gepubliceerd op 12/02/2016 - 12h55

De pompelmoes is een van de grotere leden van de familie van citrusvruchten... en net als bij de andere leden ligt haar weldoende effect niet alleen in het hoge gehalte aan vitamine C. Geef toe, die grote gele bal doet denken aan de zon. En wat is er...

Verzadigde vetten: het slechte vet Gepubliceerd op 07/07/2014 - 14h01

Verzadigde vetten hebben een nadelige invloed op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Een hoge consumptie van verzadigde vetten is dus een ernstig probleem voor de openbare gezondheid.

Meer artikels