Zou het de galblaas zijn?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 15/11/2012 - 15h02
-A +A

PUB

Galstenen: opgepast met hardlopen...

De galblaas kan ook aan de basis liggen van een ander soort pijn: galstenen! Het kan inderdaad gebeuren dat steentjes zich vormen in de zeer dunne afvoerwegen die de galblaas met het spijsverteringskanaal verbinden.

Dit fenomeen komt redelijk veel voor en treft zowat 10% van de algemene bevolking: vooral vrouwen, oudere mensen, zwaarlijvige mensen of mensen die hiervoor vatbaar zijn door familiale antecedenten. Sommige geneesmiddelen (zoals de anticonceptiepil) bevorderen eveneens het ontstaan van galstenen.

Dat is ook het geval met sommige gewoonten, hardlopen bijvoorbeeld! Herhaalde schokgolven kunnen na verloop van tijd een heleboel kleine bloeduitstortingen veroorzaken, met een verhoogd bilirubinegehalte tot gevolg.

Dit laatste kan dan weer leiden tot steenvorming. Meestal veroorzaken deze amper enkele millimeters grote steentjes geen pijn. Ze verstoren wel de doorgang van de gal naar de dunne darm en verhinderen daardoor de vertering van de vetten, die uiteindelijk in de ontlasting terechtkomen.

Artsen hebben het dan over steatorree (vetdiarree).

In minder frequente gevallen, kunnen galstenen in omvang toenemen (tot 2,5 cm). Dit vereist een behandeling met geneesmiddelen of zelfs een chirurgische ingreep. Er wordt dan overgegaan tot de verwijdering van de galblaas, een operatie die u achteraf niet zal verhinderen om een normaal leven te leiden.#E#
 

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Matthieu Tonneau le 30/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 15/11/2012 - 15h02
Bekijk dit artikel
PUB