PUBLICITÉ

Zorgt u goed voor uw ogen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/07/2005 - 00h00
-A +A

Ons gezichtspotentieel is niet onuitputbaar en sommige situaties of risicofactoren kunnen het sneller aantasten dan andere. Als we ze kennen, kunnen we ze voorkomen en onze ogen zo langer sparen.

PUB

1) Op welke leeftijd verschijnen de eerste tekens van verziendheid?

Op 40 jaar.

Met de jaren wordt verziendheid onvermijdelijk: de lens wordt minder elastisch en er ontstaan accommodatieproblemen. In dat geval is een specifieke correctie vereist.

2) Sommige geneesmiddelen tasten het gezichtsvermogen aan.

Juist.

Dat kan bijzonder gevaarlijk zijn achter het stuur. Lees goed de bijsluiter!

3) Hoe donkerder de glazen, hoe meer ze de ogen beschermen tegen zonnestraling.

Fout.

De kleur van de glazen zegt niets over hun doeltreffendheid. Sommige niet-gekleurde correctieglazen kunnen UV-stralen tegenhouden, terwijl omgekeerd zeer donkere glazen weliswaar verblinding tegengaan, maar niet noodzakelijk UV-stralen filteren. Het filtervermogen wordt uitgedrukt door een cijfer van 0 (esthetische en comfortglazen) tot 4 (voorbehouden voor uitzonderlijk sterk zonlicht, zoals in het hooggebergte). Maar opgelet: glazen van categorie 4 zijn af te raden achter het stuur! Als u eenmaal uw categorie hebt gekozen, mag u niet vergeten na te gaan of de bril het "CE"-label draagt.

4) Met een zonnebril van categorie 4 mag je niet plaatsnemen achter het stuur.

Juist.

Bij hoge lichtsterkte moet u absoluut een aangepaste zonnebril dragen, om u te wapenen tegen verblinding. Categorieën 2 en 3 - de meest courante - zijn daarvoor perfect geschikt. Categorie 4 daarentegen is te mijden, want zeer donkere glazen verminderen de gezichtsscherpte. En dat terwijl achter het stuur 90 % van de nodige rijinformatie visueel is.

5) Oogwater gaat hooguit één maand mee.

Fout.

Als de verpakking eenmaal geopend is, kun je oogwater nog 15 dagen bewaren. Het belangrijkste risico is dat het product besmet raakt door een microbe. Het flesje sluiten na elk gebruik biedt geen absolute bescherming tegen dit risico.

6) De ogen van kinderen zijn bijzonder kwetsbaar tot drie jaar.

Fout.

Ze blijven kwetsbaar tot aan de adolescentie. Op 13-jarige leeftijd is de ooglens nog zeer transparant en laat ze een te hoge dosis UV-stralen door. Als er zon is, plaats uw baby dan onder een parasol, zet uw kinderen een petje op en leer hun een zonnebril te dragen. Blondharigen met bleke ogen zijn het kwetsbaarst. Opgelet ook voor gadgetbrillen.

7) Ik heb geen zonnebril nodig: ik draag lenzen.

Fout.
De meeste contactlenzen zijn uitgerust met een UV-filter. In dat geval beschermen ze het hoornvlies, de lens en het netvlies daadwerkelijk tegen zonnestralen. Probleem is hier dat de oogleden niet beschermd zijn en er gevaar is voor bindvliesontsteking (conjunctivitis). Bij sterke zonnestraling of op grote hoogte is het dan ook aan te raden om naast lenzen ook een zonnebril te dragen.

8) Als ik een koortsblaasje heb, kan het herpesvirus oogschade veroorzaken.

Juist.

Het gaat hier om oogherpes. Vandaar dat u het koortsblaasje (lippenherpes) absoluut niet mag aanraken, tenzij u nadien grondig uw handen wast. Als u dat toch doet en nadien in uw ogen wrijft, loopt u een groot risico op oogherpes.

9) Glaucoom kan opgespoord worden vanaf:

45 jaar.

Glaucoom is ongeneeslijk, maar een tijdige screening kan wel het verloop vertragen. Ga dus regelmatig op bezoek bij uw oogarts na uw 45ste en als er sprake is van familiale antecedenten. Glaucoom wordt veroorzaakt door een verhoogde oogdruk, waardoor de oogzenuw beschadigd kan raken en het gezichtsvermogen geleidelijk kan verminderen, tot er blindheid optreedt. Typisch voor deze aandoening is dat ze met geen enkel symptoom gepaard gaat. Wel bestaan er eenvoudige, snelle en pijnloze opsporingstests, kan er een behandeling gestart worden en kan de evolutie van de ziekte vertraagd of zelfs volledig gestopt worden.

10) Kastanjebruin, groen, roze of blauw: de kleur van zonneglazen heeft geen enkel belang.

Fout.

Elke tint heeft een specifieke kwaliteit. De aan te raden kleuren zijn: grijs, kastanjebruin of grijs/groen, want die laatste kleur tast de kleurperceptie niet aan, wat essentieel is tijdens het rijden. Omgekeerd wijzigen blauw en roze de perceptie van rood en blauw en zijn ze dus af te raden.

11) Corticoïden verhogen het risico op cataract.

Juist.

Vandaar dat het zo belangrijk is om voortdurend de minimale doeltreffende dosis na te streven. Bij tal van astmapatiënten en sommige COPD-patiënten (chronisch obstructief longlijden) moeten dergelijke risico's systematisch afgewogen worden tegen de baten van corticoïden.

12) Een zonnebril dient alleen om verblinding tegen te gaan.

Fout.

Een zonnebril van goede kwaliteit (CE-label + beschermingscategorie van 0 tot 4) filtert ook UV-stralen, en die zijn schadelijk voor onze ogen. Er bestaat nog altijd verwarring tussen de bescherming tegen verblinding die gekleurde glazen bieden en het filteren van UV-stralen. Zo beschermen zeer donkere glazen niet noodzakelijk tegen UV-stralen, terwijl een bril met transparante correctieglazen een totale bescherming kan bieden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/07/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ