PUBLICITÉ

Zorgen voor een goede slaap

Gepubliceerd op 06/08/2002 - 00h00
-A +A

Volgens Dr. Sylvie Royant-Parola, psychiater en neurobioloog gespecialiseerd in slaapstoornissen, kan goed slapen in veel gevallen worden aangeleerd. Dat is het onderwerp van haar boek „Comment retrouver le sommeil par soi-même?”.

PUB

e-gezondheid: Door goed te slapen kan men het leven van de zonnige kant bekijken. Helaas vertonen veel mensen slaapstoornissen. Hoeveel mensen lijden regelmatig aan slaapstoornissen?Dr. Sylvie Royant-Parola: Slaapstoornissen komen frequent voor. Wat de chronische en invaliderende slaapstoornissen betreft, 10% van de bevolking lijdt aan een hinderlijke slapeloosheid en 5% klaagt over abnormale slaperigheid. Wat me steeds verwondert, is hoe goed die patiënten de symptomen verdragen. Ze raadplegen niet gemakkelijk een arts omdat ze vaak niet weten dat er achter die symptomen een ziekte schuilt die kan worden behandeld.

e-gezondheid: In uw boek stelt u voor zelf te leren slapen door fouten die het inslapen kunnen belemmeren, te corrigeren. Welke zijn de drie frequentste fouten die u op de raadpleging ziet?Dr. Sylvie Royant-Parola: Een eerste fout is gaan slapen zonder dat men slaap heeft. Dat gebeurt veel vaker dan men denkt. Als u in uw omgeving een kleine peiling uitvoert door de volgende vraag te stellen “waarom gaat u slapen?”, zal u verrast zijn door de antwoorden. De meeste mensen zeggen: “Omdat het tijd is om te slapen”, “ik moet mijn 8 uur slapen”, “ik voel me moe”. Zeer zelden zal u horen: “Omdat ik slaap heb”. Het wordt nochtans ten stelligste aanbevolen enkel te gaan slapen als men slaap heeft. Een tweede fout is niet te zorgen voor wat ontspanning vooraleer te gaan slapen. Na één of andere activiteit kan u niet zomaar gaan slapen. De waakmechanismen moeten op een laag pitje worden gezet om de slaapmechanismen op gang te kunnen brengen. Vóór het slapengaan moet men zich dus bezighouden met rustige, niet-beangstigende activiteiten die geen verband houden met het beroep of de zorgen van het ogenblik. Ten slotte moet men afstappen van de idee dat men vroeger moet gaan slapen om de slaap die men verloren heeft, in te halen. Mensen met slapeloosheid brengen zeer veel tijd door in bed. Ze gaan vaak vroeger naar bed, niet speciaal om te slapen, maar “om te rusten” in de stille hoop dat ze toch stilaan in slaap zouden vallen. Dat werkt niet, integendeel!

e-gezondheid: Vanaf wanneer raadt u aan een arts te raadplegen?Dr. Sylvie Royant-Parola: We hebben allemaal wel eens één of meer slechte nachten, vooral als we zorgen of gezondheidsproblemen hebben. Maar als die problemen niet meer occasioneel, maar regelmatig voorkomen, moet u er met uw arts over praten. Hij kan dan met eenvoudige middelen een situatie die nog niet dramatisch is, "deblokkeren". Het feit alleen erover te praten, helpt ook een beter inzicht te krijgen in wat er gebeurt. Automedicatie wordt afgeraden. Als de slaapstoornissen ondanks de tussenkomst van de behandelende arts aanhouden, kan het advies van een specialist in slaapstoornissen nuttig zijn.

Gepubliceerd op 06/08/2002 - 00h00 COMMENT RETROUVER LE SOMMEIL PAR SOI-MEME
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ