Zorgafhankelijkheid: hulpverlening voor ouderen die thuis willen blijven wonen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/03/2015 - 10h32
-A +A

Zorgafhankelijkheid is een veel voorkomend gevolg van ziekte en ouderdom. Maar het betekent niet altijd dat de hulpbehoevende ook zijn huis uit moet. Welke vormen van hulpverlening bestaan er om bejaarden zo lang mogelijk thuis te laten wonen?

PUB

Hulp om afhankelijkheid te voorkomen: zo goed als alles kan thuis gebeuren!

Iedereen die afhankelijk wordt, zal hulp nodig hebben bij de concrete alledaagse dingen: de vaat en het huishouden doen, strijken, maaltijden bereiden, naar buiten gaan om boodschappen te doen, enz. Al die dingen zijn alleen vaak  niet meer haalbaar. In zulke situaties kan gezinshulp de redding zijn. Thuisverzorgers kunnen al deze en nog andere taken uitvoeren, afhankelijk van de behoefte.

Maar hun bevoegdheid stopt bij de verzorging: het toilet maken, spuitjes zetten, verbanden verversen en soortgelijke dingen zijn het domein van de thuisverpleegkundige of de arts die bij de bejaarde op visite komt.

Veel hulpbehoevende mensen maken ook gebruik van de dienst om maaltijden aan huis te laten bezorgen. Zo hoeven ze niet meer te koken en ook geen boodschappen meer te doen. Dat beperkt meteen ook de hoeveelheid vaat.

Ook andere, minder bekende vormen van thuiszorg kunnen georganiseerd worden. Het gros van het paramedische personeel – kinesisten, podologen en andere – komt bijvoorbeeld aan huis. Dat geldt ook voor kappers! En u kunt ook mensen laten komen voor kleine herstellingen in huis.

Als mensen afhankelijk en dus minder zelfredzaam worden, zijn er in de woning vaak ook aanpassingen nodig, zoals in het toilet, de badkamer, de woonkamer, enz. Alles moet herbekeken worden om de dagelijkse handelingen te vergemakkelijken en het risico op valpartijen te verkleinen. Dingen aankopen is niet de enige oplossing. Lenen of huren van medisch materiaal is een sterk verspreid gebruik. Vraag inlichtingen in het ziekenfonds van de hulpbehoevende persoon om te zien wat er allemaal te krijgen is.

Mantelzorgers die instaan voor hulpbehoevenden moeten zelf ook hulp krijgen

Vaak komt een groot deel van de hulp voor de hulpbehoevende op de schouders van iemand uit zijn of haar naaste omgeving. De relatie die zo groeit, is kostbaar. Maar het werk is voor de mantelzorger vaak emotioneel en praktisch belastend en het is niet altijd makkelijk om het engagement op termijn vol te houden. De overheidsinstanties en de gezondheidsautoriteiten zijn zich daar vandaag van bewust. Mantelzorgers moeten ontzien worden om de bejaarden te beschermen en een vroegtijdige plaatsing in een rusthuis of verzorgingstehuis te voorkomen. Er bestaan daarom veel ondersteunende vormen van zorgverlening. Een ervan is de nachtdienst. Via dit systeem kan een beroep worden gedaan op een gezinshulp die ’s nachts bij de bejaarde in huis blijft. Er zijn ook dagcentra die bejaarden gevarieerdere activiteiten in groep aanbieden, iets wat in het gewone leven niet zo makkelijk te organiseren valt. En er zijn verenigingen, zoals Baluchon Alzheimer, die de familie enkele dagen kan komen aflossen om de mantelzorger de kans te geven even op adem te komen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/03/2015 - 10h32
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
20 tips om op een gezonde manier thuis te werken! Gepubliceerd op 23/03/2015 - 16h59

In België werkt één werknemer op vijf gedeeltelijk of volledig thuis. Thuiswerken heeft dan ook zijn voordelen: je hoeft dagelijks niet meer in de file te staan, je kiest je eigen werkuren… Telewerk kan echter ook nadelen hebben. Enkele tips om gezon...

Stoppen met roken op internet: het werkt! Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Voor het eerst heeft een onderzoek aangetoond dat de ondersteuningsprogramma's op internet voor mensen die wensen te stoppen met roken wel degelijk resultaten opleveren. Een reden temeer om deel te nemen aan zo'n programma!

Meer artikels