Zonneproducten: niet zonder gevaar!

Zonneproducten: niet zonder gevaar!

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.


Aandachtspunt 1: chemische filters

Zonneproducten kunnen twee soorten UV-filters bevatten: chemische of fysische filters. Uit verschillende studies is gebleken dat een aantal chemische filters door het lichaam kunnen opgenomen worden en zo in het bloed terechtkomen. Anderen zouden de huid irriteren en de hormonen in de war sturen. Enkele voorbeelden van chemische filters zijn oxybenzone, octocrylene en avobenzone.

Voorkeur voor minerale filters

In tegenstelling tot chemische filters, blijven minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide bovenop de huid, waar ze het zonlicht ‘weerkaatsen’. Resultaat: je moet minder vaak crème smeren. Daarnaast worden fysische filters in het algemeen goed verdragen door huid.

Aandachtspunt 2: nanopartikels

Een ‘nadeel’ van deze minerale filters is wel dat ze een witte waas op de huid achterlaten. Als dat niet het geval is, werd gebruikt gemaakt van nanotechnologie. Daarbij worden zinkoxide- en titaniumdioxidedeeltjes zo klein gemaakt dat ze geen witte gloed meer achterlaten op de huid. Via inhalatie kunnen ze echter orgaanschade veroorzaken. Je raadt het al: van zonnesprays met nanopartikels blijf je beter af.

Artikel gepubliceerd door op 16/07/2013

Bronnen: Enviromental Working Group. EWG’s 2013 Sunscreen Guide.
http://www.ewg.org/2013sunscreen. 26/06/2013.
Krause, M. Et al. (2012) Sunscreens: are they beneficial for health? An overview of endocrine disrupting properties of UV-filters. In: International Journal of Andrology, vol. 35 (3), pp. 424-436.
(1) Autier, P. et al. (2000) Sunscreen use and increased duration of intentional sun exposure: Still a burning issue. In: International Journal of Cancer, vol. 121 (1), pp. 1-5.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

De kunst van het bruinen zonder zon

 • Het zijn geweldige producten om een bruin kleurtje te krijgen in de lente of de zomer, maar zelfbruiners kunnen het ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating