Zonneproducten: niet zonder gevaar!

Gepubliceerd door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 15/07/2013 - 11h16
-A +A

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.


PUB

Aandachtspunt 1: chemische filters

Zonneproducten kunnen twee soorten UV-filters bevatten: chemische of fysische filters. Uit verschillende studies is gebleken dat een aantal chemische filters door het lichaam kunnen opgenomen worden en zo in het bloed terechtkomen. Anderen zouden de huid irriteren en de hormonen in de war sturen. Enkele voorbeelden van chemische filters zijn oxybenzone, octocrylene en avobenzone.

Voorkeur voor minerale filters

In tegenstelling tot chemische filters, blijven minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide bovenop de huid, waar ze het zonlicht ‘weerkaatsen’. Resultaat: je moet minder vaak crème smeren. Daarnaast worden fysische filters in het algemeen goed verdragen door huid.

Aandachtspunt 2: nanopartikels

Een ‘nadeel’ van deze minerale filters is wel dat ze een witte waas op de huid achterlaten. Als dat niet het geval is, werd gebruikt gemaakt van nanotechnologie. Daarbij worden zinkoxide- en titaniumdioxidedeeltjes zo klein gemaakt dat ze geen witte gloed meer achterlaten op de huid. Via inhalatie kunnen ze echter orgaanschade veroorzaken. Je raadt het al: van zonnesprays met nanopartikels blijf je beter af.

Gepubliceerd door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 15/07/2013 - 11h16

Enviromental Working Group. EWG’s 2013 Sunscreen Guide.
http://www.ewg.org/2013sunscreen. 26/06/2013.
Krause, M. Et al. (2012) Sunscreens: are they beneficial for health? An overview of endocrine disrupting properties of UV-filters. In: International Journal of Andrology, vol. 35 (3), pp. 424-436.
(1) Autier, P. et al. (2000) Sunscreen use and increased duration of intentional sun exposure: Still a burning issue. In: International Journal of Cancer, vol. 121 (1), pp. 1-5.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
mamy

Ik denk dat veel mensen, het meeste, zijn niet op de hoogte.
Het zou moeten worden ter attentie van RADAR of KASSA worden gebracht !

Bedankt voor de waarschuwing !

PUB
Lees ook
Zijn UV-filters in mijn dagcrème echt nodig? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

UV-stralen spelen een belangrijke rol in de vroegtijdige veroudering van de huid en zijn ook verantwoordelijk voor huidkanker. Om er ons tegen te wapenen, bevatten almaar meer dagcrèmes en andere fonds de teint en BB crèmes (Blemish Balm) UV-filters...

Veilig bruinen Gepubliceerd op 07/08/2012 - 11h14

Bruinen kan, als u uw voorzorgen neemt. De voornaamste risico's van de UV-stralen zijn zonnebrand , veroudering van de huid en, op lange termijn, een verhoogde kans op huid kanker . Maar als u een aantal veiligheidsregels in acht neemt, kunt u met ee...

Meer artikels