• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Zonnecrèmes: de ware toedracht van zonnebrandproducten

Zonnecrèmes: de ware toedracht van zonnebrandproducten

Sprays, crèmes, oliën, traditionele en biologische producten ... Bieden zonnebrandproducten allemaal evenveel bescherming tegen UV-straling? Moeten we ze vooraf aanbrengen om te voorkomen dat we verbranden? En mogen we betrouwen op de beschermingsfactor of SPF die op de verpakking vermeld staat?

Klopt de beschermingsfactor die op de flesjes staat?

Heel wat zonnebeschermingsproducten maken hun beloften niet waar. Zo worden er tussen de aangegeven beschermingsfactor (SPF, van ‘Sun Protection Factor’) en de reële waarde bij laboratoriumonderzoek soms grote verschillen vastgesteld – zoals in het lab van dr. Céline Couteau, maar ook in dat van haar collega Laurence Coiffard, professor galenische farmacie en schoonheidsverzorging aan de universiteit van Nantes. Al tien jaar wijzen beide artsen, net als tal van Amerikaanse wetenschappers, op de verschillen tussen de gemeten waarden en de door de producent aangegeven waarden. De gemeten waarden kunnen tot de helft lager liggen, vooral dan voor de hoge beschermingsfactoren (SPF 50 en 50+) en de zogenaamde biologische (minerale) producten. Maar over het algemeen zijn de verschillen kleiner en is de SPF bijvoorbeeld 45, terwijl er op de verpakking 50 staat.

Toch zijn volgens beide experts de producten van grote merken die een combinatie van organische filters (ten onrechte heel vaak chemische filters genoemd) en anorganische filters bevatten (ook minerale filters genoemd) over het algemeen van goede kwaliteit. In de meeste gevallen kan de consument zich dus blijven verlaten op de SPF.

Wat doen ontstekingsremmende ingrediënten in zonnecrèmes?

UV-filters hebben een ontstekingsremmende werking. De toevoeging van actieve stoffen (bisabolol en allantoïne), natuurlijke extracten (zoethoutextract, pongamia-olie, thee-extracten, enz.) en zelfs thermisch water vergroot het ontstekingsremmende vermogen van het hele product. De huid wordt minder makkelijk rood en verbrandt zelfs minder snel. Maar daar zit net het gevaar, want deze huidreacties zijn normaal heel nuttige verklikkers. Ze waarschuwen ons als we te lang in de zon zitten of als we ons niet genoeg tegen de zon beschermen. De ontsteking bestrijden door middel van een zonnecrème is dus een mes dat aan twee kanten snijdt. Daardoor denken we misschien ten onrechte dat een product doeltreffend is. Het is een psychologisch effect dat door sommige fabrikanten handig wordt gebruikt, vooral omdat het ontstekingsremmende effect de hele dag duurt – dat in tegenstelling tot het effect van filters, die maar een beperkte tijd werken.

Artikel gepubliceerd door op 10/08/2016

Bronnen:

Dr. Céline Couteau is specialist schoonheidsverzorging aan de farmaceutische faculteit van Nantes (Frankrijk) en ontcijfert feiten en mythes over zonnecrèmes.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Bescherm uw ogen!

 • Onze ogen kunnen schade oplopen door agressie van buitenaf of van binnen in ons lichaam, want ze staan in contact met ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating