• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Zonnebril voor honden: trendy gadget of gezondheidshulp?

Zonnebril voor honden: trendy gadget of gezondheidshulp?"Doggles" (samentrekking van "dog" en "google", beschermende zonnebril): dit is een zonnebril voor onze hondenvrienden die in Amerika werd uitgevonden en in Zweden wordt gefabriceerd. Tegenwoordig kan het zijn dat u tijdens uw wandeling op straat een hond met een zonnebril tegenkomt. Maar is dit accessoire voor alle honden nuttig?

Doggles

Doggles lijken op een zwembril: ze zijn voorzien van 2 oogklepjes met onbreekbaar glas, bedekt met een zachte rand voor het comfort van de hond. Ze worden verlucht en zijn behandeld tegen damp. Ze worden met twee aanpasbare lintjes op de kop van de hond bevestigd, die achter de achterkant van de kop en onder zijn kin worden vastgemaakt. Ze zijn ergonomisch, bestaan in 5 maten (XS, S, M, L en XL) en zijn verkrijgbaar in verschillende trendy kleuren. De marketing doet zijn best. Bovendien zijn er ook al discretere nieuwe modellen die meer lijken op klassieke zonnebrillen voor mensen. Volgens de leverancier biedt de bril een bescherming tegen UVA- en UVB-stralen, maar ook tegen stof en wind die conjunctivitis kunnen veroorzaken.

Een echte oogbescherming?

In ons deel van de wereld zijn doggles voor huishonden niet nuttig. Meestal heeft uw vriend de mogelijkheid om zich te beschermen tegen zon en wind. In sommige gevallen kunnen ze uw hond wel helpen als hij last heeft van een pijnlijke oogziekte waardoor hij gevoeliger is voor licht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij honden die last hebben van een droge kerato-conjunctivitis. Toch blijven doggles bij deze ziekten niet meer dan een accessoire, want de aanbrenging van druppels en oogzalfjes volstaat in de meeste gevallen.

Hebben doggles dan eigenlijk wel enig nut? Ja! Ze blijken doeltreffend te zijn voor honden die reddingsmissies uitvoeren in gebergten, waar de weerkaatsing van de zon op de sneeuw intensief is. Bovendien werken legerhonden dapper samen met hun baasjes in de zandstormen in de woestijn. Er zijn ook honden die meehelpen tijdens zoekacties naar slachtoffers onder het puin van gebouwen, die net als hun baasje een bescherming nodig hebben tegen stof en brokstukken. Ten slotte kunnen sleehonden of honden die met hun baasje in een sidecar of in een cabriolet meereizen eventueel voordeel halen uit de doggles.

Artikel gepubliceerd door op 20/06/2006

Bronnen: http// www.dogstory.net en http// www.doggles.com.

Vindt u het artikel interessant?