Zonnebrandcrème tast vruchtbaarheid van mannen aan

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 27/04/2016 - 16h07
-A +A

Zonnebrandcrème zou de zaadcellen aantasten en zo de vruchtbaarheid van mannen in gevaar brengen. Een woordje uitleg en praktische tips.

PUB

UV-filters zijn schadelijk en verstoren de vruchtbaarheid van mannen

Onderzoekers hebben in vitro de werking getest van 29 UV-filters die courant gebruikt worden in zonnebrandcrèmes die in Europa en de Verenigde Staten in de handel te krijgen zijn. Dertien filters bleken op de zaadcellen een invloed uit te oefenen die vergelijkbaar is met progesteron, het mannelijke geslachtshormoon. 45% van de geteste UV-filters verstoren met andere woorden de hormonale signalen die de spermatozoïden ontvangen, en dat zou de vruchtbaarheid van de mannen aantasten.

Moeten we zonnebrandcrèmes bannen?

 Zeker niet, want ze zijn ons enige wapen tegen huidkanker. Wel kunnen mannen het gebruik ervan beperken door zich zeker op de heetste uren van de dag niet of zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon et en door hun huid te beschermen met bedekkende kledij.

Er bestaan trouwens ook zonnecrèmes met minerale filters in plaats van chemische filters. Deze natuurlijke filters dringen niet door de huidbarrière heen en zijn dus niet toxisch. Dit type van zonnecrème is moeilijker op de huid te smeren en geeft een witachtige schijn af, maar het grote voordeel van deze crèmes is dat ze het hormoonstelsel en dus de vruchtbaarheid niet verstoren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 27/04/2016 - 16h07

Endocrine Society,  Boston, États-Unis, avril 2016, Niels Skakkebaek,  Some Sunscreen Ingredients May Disrupt Sperm Cell Function, https://www.endocrine.org/news-room/current-press-releases/some-sunscreen-ingredients-may-disrupt-sperm-cell-function.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zijn UV-filters in mijn dagcrème echt nodig? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

UV-stralen spelen een belangrijke rol in de vroegtijdige veroudering van de huid en zijn ook verantwoordelijk voor huidkanker. Om er ons tegen te wapenen, bevatten almaar meer dagcrèmes en andere fonds de teint en BB crèmes (Blemish Balm) UV-filters...

Zonneproducten: niet zonder gevaar! Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h43

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.

Meer artikels