• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Zonnebanken zijn nu ook officieel kankerverwekkend

Zonnebanken zijn nu ook officieel kankerverwekkendHet Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek heeft onlangs beslist het gebruik van zonnebanken met uv-straling om te bruinen officieel te beschouwen als kankerverwekkend voor de mens.

De uv-straling van zonnebanken is volgens de WGO kankerverwekkend


Het verband tussen de uv-stralen, die in zonnebanken zorgen voor het door sommigen zo nagestreefd bruinen, en het kwaadaardige melanoom, de ergste vorm van huidkanker, is al jaren bekend. Eensgezind… maar vaak ook tevergeefs, raden dermatologen het gebruik van zonnebanken af. Zullen de mensen nu beter luisteren naar de Wereldgezondheidsorganisatie? De WGO heeft inderdaad onlangs, via het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek, het gebruik van zonnebanken met uv-straling toegevoegd aan de lijst van wat voor de mens kankerverwekkend is. Zonnebanksessies werden eerder al afgeraden, maar de recente beslissing van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek heeft wel een grotere symbolische waarde.

Het resultaat van een grondige studie over de effecten van uv-stralen


Na een metastudie, waarin de resultaten van meer dan 20 onderzoeken opnieuw bekeken en geanalyseerd werden, is de WGO tot haar besluit gekomen over de gevaren van zonnebanken met uv-straling. Nu blijkt dat wie voor de leeftijd van 30 jaar gebruikmaakt van zonnebanken, 75% meer risico loopt om een melanoom te ontwikkelen. En het gaat hier niet uitsluitend over moedervlekken: ook het oog wordt bedreigd door een melanoom dat het gevolg is van uv-straling. En dan hebben we het nog niet gehad over de veroudering van de huid… Is kunstmatig bruinen dat allemaal wel waard?

Artikel gepubliceerd door op 04/08/2009

Bronnen: The Lancet Oncology, augustus 2009; Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek; WGO, Aide-mémoire nr. 287, "Zonnebanken, zonnen en blootstelling aan uv-stralen"

Vindt u het artikel interessant?