• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Zonnebank: gevaarlijk!

Zonnebank: gevaarlijk!Zonnebanken verdubbelen het risico op huidkanker. Dit blijkt uit een studie van de dermatologen uit New Hampshire. Het risico is nog groter als jonge mensen onder de zonnebank gaan liggen. Resultaten die moeten aanzetten het gebruik van zonnebanken te beperken.

Mooi gebruind zijn is in de mode. Dit heeft tot gevolg dat de mensen de laatste 30 jaar zich meer en meer aan de zon blootstellen. Het aantal gevallen van huidkanker is echter onrustwekkend gestegen, wat bewijst dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen blootstelling aan de zon en huidkanker. Iedereen is het daarover nu wel over eens. Zowel het bruin worden als de schadelijke effecten van de zonnestralen zijn toe te schrijven aan de UV-stralen. Dezelfde oorzaken hebben uiteraard dezelfde effecten. Daarom worden in schoonheidsinstituten UV-lampen gebruikt. Men zou dan ook mogen verwachten dat dergelijke UV-lampen huidkanker veroorzaken. Tot dusver beschikken we echter niet over kwantitatieve gegevens om het risico te evalueren.

Minder UV-stralen a.u.b.!

Maar dat probleem is nu van de baan. Dermatologen onderzochten in welke mate patiënten van 25 tot 74 jaar die waren opgenomen wegens huidkanker, gebruik hadden gemaakt van UV-lampen. Deze patiënten werden vergeleken met andere personen uit dezelfde streek maar zonder antecedenten van huidkanker. Daarbij is gebleken dat mannen en vrouwen die minstens eenmaal in hun leven onder een zonnebank waren gaan liggen, veel meer huidkanker vertoonden dan mannen en vrouwen die dit nooit gedaan hadden. Ook moet worden vermeld dat die personen statistisch gezien vaker in de zon kwamen, een huid hadden die sterker reageerde op blootstelling aan de zon en vaker een ernstige zonneslag hadden opgelopen.Volgens de artsen verhoogt het gebruik van een zonnebank het risico op huidkanker met een factor 2, met een spreiding van 1,5 tot 2,5 naargelang het type kanker. Het risico stijgt evenveel bij mannen als bij vrouwen. Het risico is echter hoger bij mensen die vroeg in hun leven aan UV-stralen waren blootgesteld.Voorzichtigheid is dus geboden: vooral jonge meisjes die zoveel aandacht besteden aan hun uiterlijk en modegevoelig zijn, gaan onder de zonnebank liggen. De ouders moeten worden ingelicht om hun dochters te behoeden voor overdaad. Maar mode is vergankelijk. In de 17de eeuw was een melkwitte huid in. Laten we onze gezondheid dus niet opofferen voor een modegril.Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 23/02/2002

Bronnen: Cancer Inst 2002; 94: 224.

Vindt u het artikel interessant?