• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Zon tegen kanker?

Zon tegen kanker?

De zon veroorzaakt enerzijds huidkanker, maar zou anderzijds ook gunstige effecten hebben op andere vormen van kanker.

Er zijn almaar meer aanwijzingen dat blootstelling aan de zon bescherming biedt tegen borst-, prostaat- en darmkanker.

Zon en kanker: een risico, maar er is meer...

Een mooi gebruinde huid is niet langer 'in'. Mensen die graag zonnebaden weten nu dat ze daarin niet mogen overdrijven als ze gezond willen blijven. Langdurige blootstelling aan de zon en herhaalde zonnebrand veroorzaken immers huidkanker. Maar zoals vaak het geval is, is het enkel overdaad die schaadt.

Een beetje zon is gezond

Blootstelling aan de zon verhoogt zoals bekend het gehalte aan vitamine D, en deze vitamine biedt bescherming tegen bepaalde ziektes. Er zijn al meerdere studies verschenen die dit effect bij een aantal kankers aantonen. Nederlandse onderzoekers hebben onlangs een stand van zaken gemaakt van de huidige kennis. 

Dit zijn hun conclusies:

 • Borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, maar ook non-hodgkin lymfomen komen minder voor bij mensen die veel in de zon komen.
 • Vitamine D is niet de enige verklaring, want bij prostaat- en lymfeklierkanker is er geen enkel verband gevonden tussen een hoog vitamine D-gehalte en een daling van het kankerrisico. Het zou kunnen dat het afweersysteem of het slaap-waakritme een rol spelen in de preventie van de kankers.

Opgelet :
Het gaat hier alleen om chronische blootstelling aan de zon. Af en toe eens in de zon komen of een week op zonnevakantie gaan als u de rest van het jaar niet buiten komt biedt geen bescherming tegen welke ziekte ook. Laat dus zeker niet uw zonnecrème thuisliggen als u naar het strand gaat!

Enkele woordjes over het 'zon en kanker' onderzoek

Onderzoekers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten hebben een correlatie vastgesteld tussen het aantal gevallen van kanker in een bepaalde Amerikaanse staat en het aantal uren zonneschijn.

Na onderzoek van 420.000 overlijdensberichten zijn de onderzoekers tot de vaststelling gekomen dat de mortaliteit door colon-, ovarium-, prostaat- en borstkanker lager is in de zonnigste gebieden. Het aantal gevallen van huidkanker en de mortaliteit door huidkanker waren dan weer hoger, wat te verwachten was.Volgens de onderzoekers zou dit te danken zijn aan het beschermend effect van vitamine D. De huidcellen maken vitamine D aan onder invloed van ultraviolette (UV)-stralen. Maar volgens de auteurs van de studie moet deze hypothese nog worden bevestigd.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2014
Origineel artikel geschreven door op 13/05/2002

Bronnen: Eur J Cancer. 2013 Apr;49(6):1422-36. doi: 10.1016/j.ejca.2012.11.001. Epub 2012 Dec 10.

Vindt u het artikel interessant?