Aanpassing: Pierre Dewaele

Zon tegen kanker?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2014 - 12h14
-A +A

De zon veroorzaakt enerzijds huidkanker, maar zou anderzijds ook gunstige effecten hebben op andere vormen van kanker.

Er zijn almaar meer aanwijzingen dat blootstelling aan de zon bescherming biedt tegen borst-, prostaat- en darmkanker.

Zon en kanker: een risico, maar er is meer...

Een mooi gebruinde huid is niet langer 'in'. Mensen die graag zonnebaden weten nu dat ze daarin niet mogen overdrijven als ze gezond willen blijven. Langdurige blootstelling aan de zon en herhaalde zonnebrand veroorzaken immers huidkanker. Maar zoals vaak het geval is, is het enkel overdaad die schaadt.

Een beetje zon is gezond

Blootstelling aan de zon verhoogt zoals bekend het gehalte aan vitamine D, en deze vitamine biedt bescherming tegen bepaalde ziektes. Er zijn al meerdere studies verschenen die dit effect bij een aantal kankers aantonen. Nederlandse onderzoekers hebben onlangs een stand van zaken gemaakt van de huidige kennis. 

Dit zijn hun conclusies:

  • Borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, maar ook non-hodgkin lymfomen komen minder voor bij mensen die veel in de zon komen.
  • Vitamine D is niet de enige verklaring, want bij prostaat- en lymfeklierkanker is er geen enkel verband gevonden tussen een hoog vitamine D-gehalte en een daling van het kankerrisico. Het zou kunnen dat het afweersysteem of het slaap-waakritme een rol spelen in de preventie van de kankers.

Opgelet :
Het gaat hier alleen om chronische blootstelling aan de zon. Af en toe eens in de zon komen of een week op zonnevakantie gaan als u de rest van het jaar niet buiten komt biedt geen bescherming tegen welke ziekte ook. Laat dus zeker niet uw zonnecrème thuisliggen als u naar het strand gaat!

Enkele woordjes over het 'zon en kanker' onderzoek

Onderzoekers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten hebben een correlatie vastgesteld tussen het aantal gevallen van kanker in een bepaalde Amerikaanse staat en het aantal uren zonneschijn.

Na onderzoek van 420.000 overlijdensberichten zijn de onderzoekers tot de vaststelling gekomen dat de mortaliteit door colon-, ovarium-, prostaat- en borstkanker lager is in de zonnigste gebieden. Het aantal gevallen van huidkanker en de mortaliteit door huidkanker waren dan weer hoger, wat te verwachten was.Volgens de onderzoekers zou dit te danken zijn aan het beschermend effect van vitamine D. De huidcellen maken vitamine D aan onder invloed van ultraviolette (UV)-stralen. Maar volgens de auteurs van de studie moet deze hypothese nog worden bevestigd.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 13/05/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/08/2014 - 12h14

Eur J Cancer. 2013 Apr;49(6):1422-36. doi: 10.1016/j.ejca.2012.11.001. Epub 2012 Dec 10.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Prostaatkanker: UV beschermt! Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

Zonnebaden en zonnebanken zijn niet steeds slecht voor de gezondheid. Dit bewijst een Britse studie die laat uitschijnen dat UV-stralen het risico van prostaatkanker verkleinen.

Geen zonnebanken voor de leeftijd van 30 jaar! Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

Het risico op een kwaadaardig melanoom , de meest agressieve huidkanker , stijgt met 75% bij mensen die gebruik maken van zonnebanken en tanning cabines voor de leeftijd van 30 jaar. Het gebruik ervan is al verboden voor minderjarigen, maar misschien...

Zonnebank: gevaarlijk! Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Zonnebanken verdubbelen het risico op huidkanker. Dit blijkt uit een studie van de dermatologen uit New Hampshire. Het risico is nog groter als jonge mensen onder de zonnebank gaan liggen. Resultaten die moeten aanzetten het gebruik van zonnebanken t...

Wedden dat u vitamine D te kort hebt? Geüpdatet op 11/02/2013 - 14h46

Wist u dat vitamine D cruciaal is in de preventie van kanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, multiple sclerose, diabetes type 1, enz.? Nochtans hebben de meeste Belgen te weinig vitamine D! Een veertigtal artsen en internationale onderzo...

Meer artikels