PUBLICITÉ

Zon en huidkanker: vraag & antwoord

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 06/08/2013 - 17h21
-A +A

Het aantal gevallen van huidkanker is de voorbije decennia aanzienlijk gestegen. Sommige vroeg opgespoorde tumoren zijn goedaardig, terwijl andere te duchten zijn. Dit laatste is het geval met melanomen, de ernstigste vorm van huidkanker.

UV-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Dit verklaart het belang van preventiemaatregelen…

PUB

1- Welk percentage van de melanomen, de ernstigste vorm van huidkanker, wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon?

De zon is verantwoordelijk voor 70% van de melanomen.

Bron: Internationale Centrum van Onderzoek naar Kanker (CIRC)

2- Kunstmatige uv-stralen, zoals die van een zonnebank, worden vermeld bij de stoffen die kankerverwekkend zijn voor de mens. Juist of fout?

Ja, dat is juist.

Bron: Het Internationale Centrum van Onderzoek naar Kanker

3- Zonnebrandcrème beschermt tegen welk type uv-stralen?

Zonnebrandcrème beschermt tegen de twee soorten uv-stralen: uva en uvb-stralen.

Om geen enkel risico te lopen, moet ze een hoge beschermingsfactor hebben. Dit laatste is des te belangrijker voor kinderen en jongeren.

4- Is het bruin worden van de huid een esthetische en onschadelijke reactie van de huid of een afweerreactie van de huid tegen de uv-stralen.

Om zich te beschermen tegen de overlast van de ultraviolette stralen, reageert de huid door meer melanine aan te maken. Dit pigment geeft de huid haar kleur en is dus verantwoordelijk voor het bruinen.

5- Komt bruinen in de zon en bruinen op de zonnebank op hetzelfde neer?

Bruinen in de zon of in een solarium is helemaal niet hetzelfde.

"In tegenstelling tot de bruine kleur die het gevolg is van blootstelling aan de zon, gaat de kleur die het gevolg is van blootstelling aan uv-lampen niet (of zeer weinig) gepaard met een verdikking van de huid, die eigenlijk niets anders is dan een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid", aldus het Franse 'Institut national du cancer'. Hoewel u er bruin uitziet na een sessie uv-stralen op een zonnebank, bent u niet echt beschermd wanneer u zich de volgende keer blootstelt aan de zon. Bruinen in een solarium bezorgt u dus de valse indruk dat u beschermd bent.

6- Welke uv-stralen zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor zonnesteken: de uva- of de uvb-stralen?

De straling die voornamelijk zonnesteken veroorzaken zijn de uvb-stralen.

Men gaat er meestal van uit dat uvb-stralen verantwoordelijk zijn voor zonnesteken (denk aan de 'b' van brandwonden) en uva-stralen voor de veroudering van de huid. Toch moet u er rekening mee houden dat uva-stralen, in geval van langdurige blootstelling, de huid ook kunnen verbranden.

7- Kan men op een zonnebank (blootstelling aan uva-stralen) een zonnesteek opdoen?

Ja, op een zonnebank met alleen uva kunt u ook een zonnesteek oplopen.

Het zijn de uvb-stralen die verantwoordelijk zijn voor zonnesteken, terwijl in solariums gebruikgemaakt wordt van uva-stralen. Uva-stralen veroorzaken ook een gevoel van warmte, maar niet onmiddellijk. De warmte wordt dus niet waargenomen tijdens de sessie op de zonnebank, des te meer omdat in het solarium een aangename temperatuur heerst. Een tijdje na de sessie kan uw huid dus wel warm aanvoelen en er rood uitzien.

8- Wanneer is blootstelling aan de zon het gevaarlijkst, tijdens de kinderjaren of als volwassene?

De blootstelling aan de zon is het gevaarlijkst tijdens de kinderjaren.

Het is de herhaalde blootstelling aan de zon en bovendien de opgelopen zonnesteken die uiteindelijk leiden tot huidkanker. Men moet zich dus vooral goed beschermen tijdens de kinderjaren en de puberteit en men moet er alles aan doen om zonnesteken te vermijden. We beschikken allemaal over een zeker 'zonnekapitaal', dat geleidelijk uitgeput raakt tijdens blootstelling aan de zon, in het bijzonder wanneer die blootstelling tijdens de kinderjaren een aanvang heeft genomen.

9- Zijn kunstmatige uv-stralen zijn verboden voor minderjarigen of 65-plussers?

De wetgeving verbiedt de toegang tot solariums aan alle minderjarigen.
Ter herinnering: kunstmatige uv-stralen hebben geen enkele positieve impact op de gezondheid. 

10- We lopen niet allemaal hetzelfde risico op huidkanker: het risico is afhankelijk van ons fototype (huidtype).

Dat is juist.

Het risico op huidkanker is het grootst bij mensen met fototype 1: ze hebben een lichte huidskleur, blond of rood haar, blauwe of groene ogen. We hebben echter ook een individuele gevoeligheid voor uv-stralen.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 09/05/2011 - 17h01 et mis à jour par Isabelle Eustache le 06/08/2013 - 17h21
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ