• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zon en couperose

Zon en couperose

Couperose is een goedaardige huidaandoening, maar ze kan wel een behoorlijke impact hebben op het dagdagelijkse leven. Het komt er op aan om de uitlokkende factoren op te sporen om ze zo vroeg mogelijk aan te pakken. Een van die factoren is de zon en een verwittigd zonnebader is er twee waard!

Couperose: een vaak voorkomende huidaandoening

Couperose of acne rosacea komt voor bij ongeveer 10% van de bevolking. De dermatose treft meestal vrouwen van 30 à 40 jaar oud en vooral vrouwen met een lichte huid, blauwe ogen en lichtkleurig haar.
Aanvankelijk is de huidaandoening goedaardig, ook al gaat ze gepaard met soms aanzienlijke hinder. Maar couperose kan evolueren naar ernstige klinische vormen. Daarom is het belangrijk om de diagnose zo snel mogelijk te stellen. Alleen zo kan de aandoening behandeld worden en de evolutie ervan afgeremd.

Wat zijn de symptomen en de voorspellende tekenen?

Couperose treedt progressief op, maar gaat wel gepaard met hevige blossen of 'flushes'. Dat zijn vasomotorische opwellingen die heel plots en onregelmatig kunnen optreden. Ze gaan gepaard met een sterk warmtegevoel en rode vlekken op de huid ter hoogte van het gelaat en de hals.
Er zijn verschillende factoren die flushes kunnen uitlokken. Meestal treden ze op na een warme of gekruide maaltijd, na het drinken van alcohol of koffie, maar ook bij angst of stress. Ook temperatuurschommelingen en blootstelling aan de zon kunnen flushes veroorzaken en couperose aan het licht brengen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/05/2012
Origineel artikel geschreven door op 29/07/2008

Bronnen: Le Quotidien du médecin, maart 2008.

Vindt u het artikel interessant?