• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Zoetstoffen: niets dan de waarheid!

Zoetstoffen: niets dan de waarheid!Zoetstoffen zoals aspartaam of acesulfaam worden vaak gebruikt om dagelijkse voedingsmiddelen een zoete smaak maar niet teveel calorieën te geven. Wat zijn de valstrikken die vermeden worden en wat zijn de vooroordelen over zoetmakers?

Zoetstoffen en energietoevoer

De trek in zoetigheid ontstaat heel erg vroeg, zelfs al voor de geboorte. Man kan zeggen dat de voorkeur voor zoet aangeboren is. Maar suiker is een heel calorierijke voedingsstof (4 calorieën per gram) en men kan er maar beter niet teveel van eten.
Daarnaast is het een feit dat de hedendaagse voeding behoorlijk wat suiker bevat zonder dat men zich daar altijd van bewust is. Het is dan ook een noodzaak geworden om zelf na te gaan hoeveel suiker je consumeert. Er zijn niet veel mensen die grote hoeveelheden 'pure' suiker eten (sacharose) in de vorm van klontjes of poeder, met uitzondering van wat men in de koffie of thee doet, maar industrieel bereide voedingswaren kunnen wel voor een grote toevoer van suiker zorgen. Een eenvoudig optelsommetje volstaat: taart, koekjes, snoep, ontbijtgranen, frisdrank, fruitsap, zuivelproducten, enz.

Om tegemoet te komen aan de behoefte aan zoetigheid, zijn er sinds heel wat jaren krachtige zoetstoffen op de markt. Ze hebben een groot zoetmakend effect (honderd tot duizend keer meer dan sacharose) maar ze bevatten geen calorieën. Een paar voorbeelden zijn acesulfaam, aspartaam, sucralose en sacharine.

Zijn zoetstoffen gevaarlijk voor de gezondheid?

Het antwoord is nee. Zoetstoffen en vooral aspartaam, werden in het verleden herhaaldelijk het voorwerp van verschillende beschuldigingen. Ze zouden zelfs kankerverwekkend zijn, maar voor die stelling is er geen enkel wetenschappelijk erkend bewijs, aldus experts. Dat neemt niet weg dat de eventuele neveneffecten van de moleculen in kwestie nog altijd in de gaten gehouden worden.

Artikel gepubliceerd door op 10/10/2006

Bronnen: Entretiens de Bichat, september 2006; Bericht van het Agence française de sécurité des aliments (Afssa) van 14 september 2006.

Vindt u het artikel interessant?