Zo moeder zo dochter!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/05/2007 - 00h00
-A +A

Dit gezegde blijkt vaak te kloppen. Steek dus eens uw licht op bij uw moeder: ze kan u heel waardevolle informatie geven, met name op het vlak van gezondheidspreventie. U moet minstens twee dingen weten: 1° Heeft uw moeder borstkanker gehad? 2° Op welke leeftijd kreeg ze haar menopauze?

PUB

Wat u moet weten over de andere risicofactoren voor borstkanker

Een vrouw van wie de moeder of de zus al borstkanker heeft gehad, loopt twee keer meer risico dan andere vrouwen om op haar beurt borstkanker te krijgen. Vandaar dat het zo belangrijk is om informatie in te winnen over de familiale antecedenten.
Is dat het geval, doe dat dan in uw voordeel uitdraaien: ga nog meer op medische controle dan de anderen, minstens één keer per jaar, en vergeet niet om deze waardevolle informatie over uw familiale antecedenten door te geven aan uw huisarts of gynaecoloog.

Wat u moet weten over de andere risicofactoren voor borstkanker

  • Het risico op borstkanker is hoger bij vrouwen die zowel vroeg zijn beginnen te menstrueren als laat in de menopauze zijn gekomen.
  • Vrouwen die geen kinderen hebben of hun eerste kind pas hebben gekregen na hun dertigste, lopen eveneens meer risico.
  • Zowat 15 % van alle vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker, krijgen ook kanker aan de andere borst en moeten dus grondig medisch gevolgd worden.

Ik zou in de menopauze komen... op dezelfde leeftijd als mijn moeder!

Uit heel wat wetenschappelijke gegevens blijkt dat vroegtijdige menopauze een verhoogd risico inhoudt op osteoporose. Vóór 50 jaar in de menopauze komen, is inderdaad een risicofactor voor osteoporose. Ook hier mag u echter niet fatalistisch denken. Er bestaan vandaag immers goede preventiemethoden, en als u dan toch de ziekte krijgt, kan die doeltreffend behandeld worden.


Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/05/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe groot is uw risico op borstkanker? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h48

In verband met borstkanker bestaan er heel wat risicofactoren. Hoe meer factoren op u van toepassing zijn, hoe meer risico u loopt. Het is voor u belangrijk te weten hoe groot uw risico op borstkanker is: het zal u toelaten preventiemaatregelen te ne...

Vooruitgang in borstkanker… Geüpdatet op 17/10/2011 - 14h42

Vrouwen hebben 90% kans om van borstkanker te genezen als die vroegtijdig wordt opgespoord . Er komen nieuwe therapieën bij die almaar gerichter focussen op het specifieke type kanker. In minder dan tien jaar is er een enorme vooruitgang geboekt.

Borstkanker: opgelet voor de kilo's! Geüpdatet op 27/04/2004 - 00h00

Alle gegevens wijzen in dezelfde richting: terwijl een Zweedse studie aantoont dat vrouwen met anorexia weinig risico lopen op borstkanker, blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat dit risico geleidelijk stijgt met de gewichtstoename.

Meer artikels