PUBLICITÉ

Zo kunt u gezond barbecueën!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2017 - 16h09
-A +A

Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet.

Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergiftiging.

Hoe kunt u gezond barbecueën?

 

PUB

Vijand nr. 1 van de barbecue: voedselvergiftiging

Het is zomer, het kwik klimt geleidelijk aan omhoog na een nat en somber voorjaar. We kunnen terecht – eindelijk! – eens genieten van een goede barbecue, al zijn er ook gezondheidsrisico’s aan verbonden. Als u uw eten op een barbecuegrill in de tuin bakt, hebt u immers niet dezelfde faciliteiten als in de keuken om uw gerechten klaar te maken. In die omstandigheden is het ook moeilijker om de bacteriën weg te houden.

Met deze tips kunt u genieten van een gezellige barbecue zonder gevaar te lopen.

  • Het best is als het vlees rechtstreeks van de koelkast op de grill wordt gelegd. Als dat niet kan, legt u het tussendoor beter in een koelbox.
  • Zorg dat het vlees in de koelbox goed ingepakt is zodat het vleesnat niet op de andere eetwaren in de box loopt.
  • Houd de schotels waarop de rauwe (vlees)producten liggen zorgvuldig gescheiden van de schotels waarop rauwkost komt te liggen.
  • Nodigt u gasten uit voor de barbecue en wilt u de kosten delen? U kunt beter een kleine financiële bijdrage vragen dan aan iedereen voor te stellen om wat vlees mee te brengen. Vlees mag de koudeketen niet verlaten, geld kan zonder probleem rondgaan.

Bakken op de barbecue: gezond of niet?

Bakken op de barbecue is in theorie inderdaad goed. Het vlees wordt namelijk zonder of met zo goed als geen vet bereid, het aantal calorieën wordt zo dus laag gehouden.

Als u een barbecue ziet als een maaltijd waarvan u verdikt, dan is dat allicht omdat u te veel aardappelen of vette sauzen eet. Leg het accent eerder op de salades en u zult zien dat er geen grammetje meer op de weegschaal bijkomt! Dan haalt u er optimaal profijt uit.

Maar er is wel een serieus minpunt, want barbecueën houdt wel gezondheidsrisico’s in. Bij het grillen van vlees komen namelijk kankerverwekkende stoffen vrij. Dat komt door twee mechanismen:

  • Het vet van het vlees druipt in het vuur en verbrandt. In de rook of dampen zitten polycyclische koolwaterstoffen. Die zijn kankerverwekkend en worden door het vlees opgenomen.
  • Bij alle vlees dat op hoge temperatuur verhit wordt (dus op de barbecue, maar ook in een braadpan!), worden er andere kankerverwekkende stoffen gevormd, de zogenaamde heterocyclische aminozuren.

 

Een perfect gezonde barbecue, hoe doe ik dat?

U kunt inderdaad vermijden dat het risico op kanker stijgt terwijl u van een goede barbecue geniet. Gelukkig maar!

  • Zorg voor voldoende afwisseling: een barbecue is gezellig, maar doe het niet elke dag. Wissel ook de bereidingswijze eens af als u binnenshuis kokkerelt – niet alle vlees moet gegrild worden! Stoom uw eten bijvoorbeeld eens of bereid het in een papillotje.
  • Marineer uw vlees in een beetje sinaasappelsap met een toefje mosterd, wat kruiden en een scheut olijfolie. Dat vermindert sterk de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen die worden gevormd.
  • Als u het model van uw barbecue kunt kiezen, neem dan een verticale. De eetwaren garen dan door de hitte van het vuur of de gloeiende houtskool, maar komen niet in direct contact met de vlammen.
  • Als u een traditionele barbecue hebt, legt u het vlees beter op de randen dan pal boven de heetste kolen.
  • Denk er ook om dat er meer is dan alleen maar vlees om klaar te maken op de barbecue. Leg er eens groenten op voor een vegetarische maaltijd, een goede camembert, enz.
Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/07/2012 - 11h56 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/06/2017 - 16h09

UC Davis Comprehensive cancer center, mei 2007.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ