Zit er een sportman in het vliegtuig?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 20/05/2003 - 00h00
-A +A

Moeten sporters opletten met vliegreizen? Deze vraag zou ongepast kunnen lijken, ware het niet dat er bij deze groep een bijzonder hoge frequentie van vasculaire accidenten is vastgesteld. Tekst en uitleg.

PUB
Overzicht

Op een recent congres over angiologie stelde onderzoeker Michael J. Reynolds de resultaten voor van een verrassende studie die het verband legt tussen sport en diepveneuze trombose (DVT), een aandoening die bij het grote publiek beter bekend is als het "Economy class-syndroom". DVT treedt namelijk vaak op na een lange vliegreis, vooral als er weinig plaats is om de benen te strekken. Er vormen zich dan bloedklonters in de kuitader, wat in 50 % van de gevallen gepaard gaat met lokale pijn. Erger nog: in bepaalde gevallen komt de klonter los van de vaatwand en komt hij in de bloedstroom terecht, net als een steen die door de stroming losgerukt wordt van de oever. De klonter gaat naar het hart en vandaar naar de longen, en komt terecht in een labyrint van grote en kleine slagaders, die op die manier verstopt raken. We spreken dan van een embolie. Gevolg: het slachtoffer krijgt te kampen met zuurstofgebrek en kan bewusteloos raken en zelfs overlijden. Dit soort accident ontstaat soms op het ogenblik dat de passagier opstaat om uit het vliegtuig te stappen. Een embolie kan echter ook pas verschillende dagen of zelfs weken later optreden. Vandaar dat men na een reis signalen zoals kuit- en/of borstkaspijn, abnormale kortademigheid en de aanwezigheid van bloed in het spuug ernstig moet nemen, zeker als die symptomen gepaard gaan met syncopen.

De gevaren van DVT

DVT maakt elk jaar duizenden slachtoffers. Tot dusver dacht men dat ze vooral voorkwam bij personen met spataders en zwaarlijvigen. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt echter dat sporters de belangrijkste risicogroep vormen! Daarvoor zijn twee mogelijke verklaringen. In de eerste plaats de sterke fluctuatie van de doorbloeding waaraan hun spiermassa's onderworpen zijn. In de tweede plaats het bestaan van microtrauma's en een verhoogde stollingsneiging. Sporters moeten zich dan ook bewust zijn van de gevaren van een lange vliegreis en zo mogelijk een tussenstop plannen van enkele dagen, zoals het Engelse en het Ierse team hebben gedaan tijdens de Wereldbeker voetbal in Japan. Ze doen er ook goed aan om steunkousen te dragen tijdens de reis, veel water te drinken en regelmatig wat in de middengang van het vliegtuig te wandelen om de bloedsomloop weer op gang te brengen. Ten slotte moet men de symptomen van een diepveneuze trombose leren herkennen, om ze niet te verwarren met krampen of een spierscheur, een veelgemaakte fout. In zijn uiteenzetting haalde Michael J. Reynolds het voorbeeld aan van een 38-jarige vrouw die, terug van een rollerwedstrijd in Calgary, ondraaglijke kuitpijn kreeg. Vier weken lang dachten de artsen dat het om banale spierproblemen ging en schreven ze steeds krachtiger pijnstillers voor. Uiteindelijk ging ze naar de spoedgevallendienst van een groot ziekenhuis, waar een echografie genomen werd. Daaruit bleek dat het probleem een veneuze oorzaak had. Een behandeling op basis van heparine maakte meteen een einde aan haar kwellingen. Het liep dus goed af, maar dat is jammer genoeg lang niet altijd het geval!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 20/05/2003 - 00h00 Alle documenten zijn te raadplegen op de site www.airhealth.org.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het economy class-syndroom Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

Hebt u een lange vliegreis voor de boeg naar uw vakantiebestemming, neem dan enkele eenvoudige voorzorgen. Kwestie van uw vakantie niet te laten verpesten door het economy class-syndroom.

Jet leg: pas op voor flebitis na een lange reis Gepubliceerd op 30/06/2014 - 15h07

In het Engels heet het fenomeen 'jet leg', een woordspeling op 'jet lag' ten gevolge van het het tijdsverschil. Bij jet leg, hebben de tijdszones er niets mee te maken! De schuldige is de lange vliegreis en het lange stilzitten... samen met enkele ri...

Krampen: wat gaat erachter schuil? Gepubliceerd op 16/02/2016 - 16h05

Krampen zijn een banaal symptoom en kunnen door diverse omstandigheden worden uitgelokt, van zwangerschap tot dehydratatie. Maar er bestaan ook zogeheten diffuse krampen , krampen die moeilijk te lokaliseren zijn, en daar gaat vaak een heuse patholog...

Meer artikels