• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Zit er een sportman in het vliegtuig?

Zit er een sportman in het vliegtuig? Moeten sporters opletten met vliegreizen? Deze vraag zou ongepast kunnen lijken, ware het niet dat er bij deze groep een bijzonder hoge frequentie van vasculaire accidenten is vastgesteld. Tekst en uitleg.

Op een recent congres over angiologie stelde onderzoeker Michael J. Reynolds de resultaten voor van een verrassende studie die het verband legt tussen sport en diepveneuze trombose (DVT), een aandoening die bij het grote publiek beter bekend is als het "Economy class-syndroom". DVT treedt namelijk vaak op na een lange vliegreis, vooral als er weinig plaats is om de benen te strekken. Er vormen zich dan bloedklonters in de kuitader, wat in 50 % van de gevallen gepaard gaat met lokale pijn. Erger nog: in bepaalde gevallen komt de klonter los van de vaatwand en komt hij in de bloedstroom terecht, net als een steen die door de stroming losgerukt wordt van de oever. De klonter gaat naar het hart en vandaar naar de longen, en komt terecht in een labyrint van grote en kleine slagaders, die op die manier verstopt raken. We spreken dan van een embolie. Gevolg: het slachtoffer krijgt te kampen met zuurstofgebrek en kan bewusteloos raken en zelfs overlijden. Dit soort accident ontstaat soms op het ogenblik dat de passagier opstaat om uit het vliegtuig te stappen. Een embolie kan echter ook pas verschillende dagen of zelfs weken later optreden. Vandaar dat men na een reis signalen zoals kuit- en/of borstkaspijn, abnormale kortademigheid en de aanwezigheid van bloed in het spuug ernstig moet nemen, zeker als die symptomen gepaard gaan met syncopen.

De gevaren van DVT

DVT maakt elk jaar duizenden slachtoffers. Tot dusver dacht men dat ze vooral voorkwam bij personen met spataders en zwaarlijvigen. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt echter dat sporters de belangrijkste risicogroep vormen! Daarvoor zijn twee mogelijke verklaringen. In de eerste plaats de sterke fluctuatie van de doorbloeding waaraan hun spiermassa's onderworpen zijn. In de tweede plaats het bestaan van microtrauma's en een verhoogde stollingsneiging. Sporters moeten zich dan ook bewust zijn van de gevaren van een lange vliegreis en zo mogelijk een tussenstop plannen van enkele dagen, zoals het Engelse en het Ierse team hebben gedaan tijdens de Wereldbeker voetbal in Japan. Ze doen er ook goed aan om steunkousen te dragen tijdens de reis, veel water te drinken en regelmatig wat in de middengang van het vliegtuig te wandelen om de bloedsomloop weer op gang te brengen. Ten slotte moet men de symptomen van een diepveneuze trombose leren herkennen, om ze niet te verwarren met krampen of een spierscheur, een veelgemaakte fout. In zijn uiteenzetting haalde Michael J. Reynolds het voorbeeld aan van een 38-jarige vrouw die, terug van een rollerwedstrijd in Calgary, ondraaglijke kuitpijn kreeg. Vier weken lang dachten de artsen dat het om banale spierproblemen ging en schreven ze steeds krachtiger pijnstillers voor. Uiteindelijk ging ze naar de spoedgevallendienst van een groot ziekenhuis, waar een echografie genomen werd. Daaruit bleek dat het probleem een veneuze oorzaak had. Een behandeling op basis van heparine maakte meteen een einde aan haar kwellingen. Het liep dus goed af, maar dat is jammer genoeg lang niet altijd het geval!

Artikel gepubliceerd door op 20/05/2003

Bronnen: Alle documenten zijn te raadplegen op de site www.airhealth.org.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten