• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Zin om alles te kopen … Waarom? Wat valt er aan te doen?

Zin om alles te kopen … Waarom? Wat valt er aan te doen?

In de reeks ‘Confessions of a shopaholic’ wordt een vrouw geschetst met dwangmatig koopgedrag. Ze koopt en koopt maar en zet haar bankrekening zwaar onder druk.

De romans zelf zijn misschien grappig, maar de werkelijkheid van mensen met een koopverslaving is dat veel minder!

Wat is dwangmatig koopgedrag?

Dwangmatig koopgedrag is een echte ziekte, een verslaving zonder drugs. Mensen met deze verslaving kopen zich blauw en kunnen niet stoppen. Het idee om te gaan shoppen windt ze mateloos op. Ze voelen een drang om op pad te gaan en daarna ervaren ze een immens plezier aan het kopen zelf. Dat alles wordt gevolgd door een ‘bad trip’ zoals bij drugs, een gevoel van schaamte over het onvermogen om zich te kunnen bedwingen, schuldgevoelens, en het voornemen om niet te herbeginnen. Maar dan komt de opwinding weer naar boven en hervalt de persoon in kwestie in zijn dwangmatig koopgedrag.

Wie zijn de shopaholics?

Het gaat om ongeveer 4 tot 5% van de bevolking en het zijn iets meer vrouwen dan mannen. Ze zijn gemiddeld tussen 30 en 40 jaar oud en beginnen rond hun achttiende met hun eerste dwangmatige aankopen.

Artikel gepubliceerd door op 17/09/2013

Bronnen: Institut Fédératif des addictions comportementales (IFAC), http://www.ifac-addictions.fr/les-achats-compulsifs.html. http://debiteursanonymes.org/.

Vindt u het artikel interessant?