Volgens Amerikaanse onderzoekers, zou het eten van een stuk fruit het verzadigingsgevoel meer verhogen en tegelijkertijd de aanvoer van calorieën doeltreffender maken dan het consumeren van vruchtenmoes of fruitsap. Een woordje uitleg...
Een stuk fruit, sap of moes? Een kwestie van verzadiging!
We weten tegenwoordig dat een stuk fruit eten het verzadigingsgevoel meer doet stijgen dan het drinken van fruitsap, maar de impact van de verschillende vormen fruit op de aanvoer van calorieën moet nog vastgesteld worden. In tegenstelling tot een stuk fruit, bevat fruitsap, zelfs vers geperst, relatief weinig vezels, tenzij het verrijkt is met vezels. Volstaat dit verschil om uit te leggen dat stukken fruit het verzadigingsgevoel meer doen stijgen? Het volgende experiment toont aan dat het niet het geval is.
Fruit in verschillende vormen
Onderzoekers hebben de impact gemeten van verschillende vormen fruit, geconsumeerd vóór een maaltijd, op het verzadigingsgevoel en de aanvoer van calorieën. Gedurende vijf weken, hebben 58 volwassenen éénmaal per week een fruittussendoortje gekregen (een hele appel, appelmoes, appelsap al dan niet verrijkt met vezels)* of geen tussendoortje (als controle) vóór een testmaaltijd naar keuze een kwartier nadien.
* er werd voor gezorgd dat gewicht en aantal calorieën vergelijkbaar waren