Zin en onzin van lycopeensupplementen

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/11/2003 - 00h00
-A +A

Mannen die van gerechten houden met tomaten lopen minder risico op prostaatkanker. Lange tijd werd gedacht dat lycopeen de belangrijkste beschermingsfactor was. Nu blijkt echter dat lycopeen niet 'alléén handelt'...

Lycopeen is een krachtige antioxidant die tot de familie van de carotenoïden behoort (zoals bètacaroteen of provitamine A in wortelen) en rijkelijk aanwezig is in tomaten. Dit pigment bezorgt fruit zijn mooie rode kleur. Lycopeen wordt echter beter opgenomen in gekookte vorm. Vandaar dat de rijkste bron geen rauwe tomaten zijn, maar bereide tomaatproducten: soep, saus, ketchup, jus, bolognese, concentraat enz. Uit verschillende epidemiologisch onderzoeken is gebleken dat lycopeen prostaatkanker bij mannen helpt te voorkomen. En zoals altijd in die gevallen wordt de "wonderstof" geëxtraheerd en verwerkt in supplementen die zogezegd veel actiever zijn. Zo nemen al tienduizenden Amerikanen er elke dag… Die aanpak toont echter opnieuw zijn beperkingen, zoals blijkt uit een nieuwe studie.

Niet alleen lycopeen

Onderzoekers aan de Universiteit van Illinois in de staat Ohio hebben een flinke steen in de kikkerpoel gegooid door de resultaten te publiceren van langetermijnstudies op dieren. Volgens hen is lycopeen slechts EEN factor die het risico op prostaatkanker vermindert. Zijn aanwezigheid in het prostaatweefsel en het bloed van niet-ziekte mannen en dieren wijst weliswaar op een blootstelling aan lycopeen, maar ook aan andere "X"-componenten in fruit die wellicht in synergie werken met het pigment. Deze hypothese is afkomstig van een gedurende 14 maanden gevoerd experiment bij knaagdieren die chemisch blootgesteld werden aan prostaatkanker. De dieren kregen ofwel een controledieet (zonder detecteerbaar spoor van lycopeen), ofwel het controledieet met een lycopeensupplement (in dezelfde dosis als die bij mannen), ofwel het controledieet vermengd met poeder van volledige tomaten (met pitten en schil), dat tien keer minder lycopeen bevat.

Niet te snel supplementen nemen

Uit de studie bleek dat dieren die gevoed werden met tomatenpoeder, langer overleefden zonder prostaatkanker dan de twee andere groepen. Hun risico om aan prostaatkanker te sterven, lag 26 % lager dan bij de controlegroepen, terwijl de knaagdieren die lycopeensupplementen kregen, niet gezonder bleken te zijn dan de niet-behandelde dieren. Op de vraag welke bestanddelen interageren met lycopeen is er nog altijd geen antwoord. Deze studie, die uiteraard nog moet worden bevestigd bij mannen (en dat is momenteel volop aan de gang), doet opnieuw vragen rijzen bij het ondoordachte en te snelle gebruik van voedingssupplementen. Een nieuwe molecule is nog maar nauwelijks ontdekt of er worden al octrooien toegekend om ze te verwerken in capsules! Daarbij wordt vergeten dat de tomaat, en alle eetwaren in het algemeen, complexe entiteiten zijn waarbij elk ingrediënt zijn eigen rol vervult, in synergie met de andere bestanddelen. Maar het is inderdaad moeilijk om een tomaat in galenische vorm te gieten.. .Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/11/2003 - 00h00 Boileau TWM et al. J Natl Cancer Inst 2003 ;95 :1578-86.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rode tomaat en lycopeen... Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Lycopeen is het belangrijkste pigment in de tomaat . Het is een krachtig antioxidant dat bescherming biedt tegen kanker, hartinfarct of cataract. Het is ook een van de pijlers van de nutricosmetica.

Tomaat beschermt mogelijk tegen kanker en hartinfarct Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De tomaat is een van de lievelingsgroenten van de Belg. Die populariteit is te verklaren door de smaak en de vele variëteiten en manieren van bereiding die er zijn. Maar de groente heeft ook een gunstige invloed op de gezondheid.

Gooi met tomaten! Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Wist u dat de tomaat een vrucht is? Ze levert weinig energie, maar haar voedingswaarde stijgt als ze gekookt wordt. Tomatensaus: het geheim van de gezondheid van zuiderlingen?

Astma: tomaten kunnen helpen Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Een voeding die rijk is aan anti-oxidanten heeft een positief effect op de frequentie van astma, dat werd al aangetoond. Maar tot op vandaag was er nog geen direct bewijs voor de stelling dat een verandering in de toevoer van anti-oxidantia de ernst...

Meer artikels