Zikavirus in Brazilië: gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/01/2016 - 17h19
-A +A

Enkele maanden voor de opening van de Olympische Spelen van 2016 krijgen zwangere vrouwen in Brazilië dringend de raad om zich te beschermen tegen muggen. In Brazilië woedt momenteel namelijk een epidemie die veroorzaakt wordt door het Zikavirus. Een woordje uitleg.

PUB

Zikavirus wordt overgedragen door muggenbeten

Het Zikavirus is voor het eerst ontdekt in Brazilië, in het voorjaar van 2015. Het wordt overgedragen door een prik van de mug Aedes aegypti - dezelfde soort die eerder verantwoordelijk was voor de verspreiding van knokkelkoorts en chikungunya - en door een prik van de tijgermug Aedes albopictus.

Bij zwangere vrouwen kan de overdracht van dit virus neurologische misvormingen bij de foetus veroorzaken, met een ongeziene toename van het aantal gevallen van microcefalie (de baby’s worden geboren  met een abnormaal kleine schedelomtrek, wat blijvende gevolgen heeft en onder meer de hersenfuncties aantast). In 2015 werden 3.174 gevallen van microcefalie opgetekend. In 2013 waren het er slechts 147.

Zwangere vrouwen beschermen tegen het Zikavirus

Bij volwassenen veroorzaakt het Zikavirus griepachtige klachten zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, huiduitslag, spijsverteringsproblemen en oogproblemen. In Brazilië lopen nu acties om zwangere vrouwen te informeren en aan te sporen om zich zo veel mogelijk te beschermen tegen muggenbeten. De overheid heeft ook al de maatregelen verscherpt om de muggen te bestrijden en mensen ertegen te beschermen (muggenstrips, verwijderen van stilstaand water, enz.).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Muggen bestrijden: kies uw wapens goed! Gepubliceerd op 15/06/2017 - 15h37

Het is zomer, de strijd tegen de muggen gaat weer van start. Als u die wilt winnen, moet u vooral weten welke wapens u moet kiezen. De synthetische insectenwerende middelen zijn misschien wel de meest betrouwbare, maar ze zijn ook schadelijk voor de...

Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Chikungunya-epidemie in Réunion Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Chikungunya is een virale ziekte die meestal onschadelijk is en door muggen wordt overgedragen. Er woedt op dit moment een epidemie in heel Réunion. Indien u van plan bent naar dit eiland in de Indische Oceaan op vakantie te gaan, is het aangeraden d...

Meer artikels