Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste

Zijn we allemaal gelijk als het om suiker gaat?

Gepubliceerd door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 06/01/2016 - 09h52
-A +A

Uit een recente enquête blijkt dat we allesbehalve gelijk zijn als het om suiker gaat. Dat tonen de resultaten van een onderzoek uit Tel Aviv waarbij 800 mensen een aantal weken aan hetzelfde dieet werden onderworpen. Hoe kunnen we hyperglykemie (te lage bloedsuikerspiegel) en diabetes  dan efficiënt voorkomen? Het antwoord: door een dieet volledig op maat van de persoon samen te stellen. Is dat wishful thinking of wordt het binnenkort werkelijkheid?

Suiker, een sluipend gevaar

Een te hoog suikergehalte in het bloed na het eten - in het medisch jargon heet dat postprandiale glykemie - is een fenomeen dat almaar vaker voorkomt en dat artsen zorgen baart. Een te hoge  postprandiale glykemie is namelijk een belangrijke risicofactor voor diabetes. Het is dus van het grootste belang dat de bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden met een aangepast dieet. Vanuit de kennis dat de meest gevolgde diëten doeltreffend zijn maar niet voor iedereen werken, hebben onderzoekers 800 mensen een aantal weken onderworpen aan een identiek dieet. De bedoeling was om hun postprandiale glykemie te controleren. Zoals ze al vermoedden, bleek uit de studie dat het suikergehalte na de maaltijden - die er voor iedereen gelijk uitzagen - verschilde van de ene persoon tot de andere.

Suikergehalte: diverse factoren

Ziekenhuisdiëtiste Cécile Nilville werd naar een reactie op deze studie gevraagd. Ze was niet verbaasd: "De manier waarop het lichaam op suiker reageert, hangt af van een hele reeks factoren, zoals het geslacht, de leeftijd, de eetgewoonten of het al dan niet hebben van lichaamsbeweging. Ook de microbiota van de darmen - dat is het geheel van de bacteriën in het spijsverteringsstelsel - en het stresspeil kunnen een rol spelen. Maar de schommelingen gaan nog verder: ook als u elke ochtend hetzelfde eet voor uw ontbijt, zou uw postprandiale glykemie als dat elke ochtend gemeten werd, niet per se elke dag gelijk zijn."

Gepubliceerd door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 06/01/2016 - 09h52

Met dank aan Cécile Milville en Marie Bouchez, allebei diëtist in het ziekenhuis Molière-Longchamps

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welk is het doeltreffendste dieet? Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Elke maand, of toch bijna, komt iemand met een nieuw dieet op de proppen. Het gevolg is dat men door de bomen het bos niet meer ziet en dat zelfs wetenschappers moeite hebben om te bewijzen welke diëten het doeltreffendst zijn om gewicht te verliezen...

Dieet gevolgd? Voorkom het jojo-effect! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...

Aspartaam: eens te meer op de beklaagdenbank Geüpdatet op 16/08/2005 - 00h00

Aspartaam is een zoetstof die toegevoegd wordt aan meer dan 6.000 lightproducten overal ter wereld, maar er eens te meer van beschuldigd wordt kankerverwekkend te zijn. Het gaat hier echter om één enkele studie die bovendien werd uitgevoerd bij ratte...

Meer artikels