• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Zijn we allemaal gelijk als het om suiker gaat?

Zijn we allemaal gelijk als het om suiker gaat?

Uit een recente enquête blijkt dat we allesbehalve gelijk zijn als het om suiker gaat. Dat tonen de resultaten van een onderzoek uit Tel Aviv waarbij 800 mensen een aantal weken aan hetzelfde dieet werden onderworpen. Hoe kunnen we hyperglykemie (te lage bloedsuikerspiegel) en diabetes  dan efficiënt voorkomen? Het antwoord: door een dieet volledig op maat van de persoon samen te stellen. Is dat wishful thinking of wordt het binnenkort werkelijkheid?

Suiker, een sluipend gevaar

Een te hoog suikergehalte in het bloed na het eten - in het medisch jargon heet dat postprandiale glykemie - is een fenomeen dat almaar vaker voorkomt en dat artsen zorgen baart. Een te hoge  postprandiale glykemie is namelijk een belangrijke risicofactor voor diabetes. Het is dus van het grootste belang dat de bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden met een aangepast dieet. Vanuit de kennis dat de meest gevolgde diëten doeltreffend zijn maar niet voor iedereen werken, hebben onderzoekers 800 mensen een aantal weken onderworpen aan een identiek dieet. De bedoeling was om hun postprandiale glykemie te controleren. Zoals ze al vermoedden, bleek uit de studie dat het suikergehalte na de maaltijden - die er voor iedereen gelijk uitzagen - verschilde van de ene persoon tot de andere.

Suikergehalte: diverse factoren

Ziekenhuisdiëtiste Cécile Nilville werd naar een reactie op deze studie gevraagd. Ze was niet verbaasd: "De manier waarop het lichaam op suiker reageert, hangt af van een hele reeks factoren, zoals het geslacht, de leeftijd, de eetgewoonten of het al dan niet hebben van lichaamsbeweging. Ook de microbiota van de darmen - dat is het geheel van de bacteriën in het spijsverteringsstelsel - en het stresspeil kunnen een rol spelen. Maar de schommelingen gaan nog verder: ook als u elke ochtend hetzelfde eet voor uw ontbijt, zou uw postprandiale glykemie als dat elke ochtend gemeten werd, niet per se elke dag gelijk zijn."

Artikel gepubliceerd door op 06/01/2016

Bronnen: Met dank aan Cécile Milville en Marie Bouchez, allebei diëtist in het ziekenhuis Molière-Longchamps

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten