Zijn voedingssupplementen gevaarlijk?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/03/2007 - 00h00
-A +A

Antioxidanten (vitamines A, E, C, bètacaroteen, zink, selenium) verhogen de sterftekans met 5 %. Zo luidt althans de conclusie van een onlangs gepubliceerde studie. Dat zou de verkoop van voedingssupplementen , die sinds lang aangeprezen worden voor hun gunstige gezondheidseffecten en zelfs hun preventieve werking tegen chronische ziekten, wel eens naar beneden kunnen halen. Wat moeten we daar nu precies van denken?

PUB

Antioxidanten zijn moleculen die de vrije radicalen aanvallen, stoffen die, als ze overmatig aanwezig zijn in ons lichaam, de veroudering en de ontwikkeling van sommige ziekten zoals kanker bevorderen.
Kortom, antioxidanten zouden veroudering en chronische ziekten tegengaan.
Welke stoffen precies die antioxiderende eigenschap bezitten, is ondertussen bekend: vooral vitamines E, C en A, bètacaroteen, zink en selenium.
Die eigenschappen veroorzaakten een ware "boom" op de markt van de voedingssupplementen, en hun adepten zijn dan ook talrijk.

Toch oogt het plaatje niet overal even rooskleurig. Zo suggereren bepaalde studies dat gebruik van die supplementen, en met name een hoge dagelijkse dosis vitamine E (400 IE), ernstige risico's inhoudt. Er zijn echter nog tal van andere studies, die elkaar vaak tegenspreken.

Zijn die supplementen wel echt veilig?

Om die vraag zo objectief mogelijk te beantwoorden, werd een analyse uitgevoerd van alle publicaties, in totaal 47 studies die betrekking hadden op 180.000 personen. Daaruit bleek dat antioxiderende supplementen de mortaliteit met 5 % doen stijgen.

Verhogen antioxidanten de mortaliteit?

Meer bepaald verhoogt vitamine A de mortaliteit met 16 %, bètacaroteen met 7 % en vitamine E met 4 %.
Vitamine C en selenium daarentegen lijken geen risico in te houden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/03/2007 - 00h00 Bjelakavic G. et coll., JAMA, 297 : 842-57, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Antioxidanten: waarom en hoe volop selenium opnemen! Gepubliceerd op 24/03/2014 - 18h39

Selenium is een oligo-element met krachtige antioxidante eigenschappen. Het gaat dan ook veroudering en ouderdomsgebonden ziekten tegen. Het helpt ook bepaalde vormen van kanker voorkomen, stimuleert ons afweersysteem en speelt een rol in de werking...

Hoe uw sterfterisico met 37% te verlagen? Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

Verlaag uw sterfterisico met 37% door elke dag wat vitaminen in te nemen... Is het weer een van die vele, mooie beloften? Helemaal niet: een van de grootste wetenschappelijke studies op het gebied van voeding biedt ons die garantie.

Vitamine E, selenium en prostaatkanker: slecht nieuws? Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

Om het beschermend effect van selenium en vitamine E bij prostaatkanker te bepalen, werd een grote interventionele studie SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) uitgevoerd. De voorlopige resultaten zijn spijtig genoeg niet positief.

Carotenoïden zijn goed voor de ogen Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Meer dan 150.000 personen in België lijden aan leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, een ernstige visuele handicap. Er bestaat vandaag nog altijd geen behandeling voor deze aandoening. Toch kan een hoge dosis luteïne - die tot de familie van de ca...

Meer artikels