• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zijn voedingssupplementen gevaarlijk?

Zijn voedingssupplementen gevaarlijk? Antioxidanten (vitamines A, E, C, bètacaroteen, zink, selenium) verhogen de sterftekans met 5 %. Zo luidt althans de conclusie van een onlangs gepubliceerde studie. Dat zou de verkoop van voedingssupplementen , die sinds lang aangeprezen worden voor hun gunstige gezondheidseffecten en zelfs hun preventieve werking tegen chronische ziekten, wel eens naar beneden kunnen halen. Wat moeten we daar nu precies van denken?

Antioxidanten zijn moleculen die de vrije radicalen aanvallen, stoffen die, als ze overmatig aanwezig zijn in ons lichaam, de veroudering en de ontwikkeling van sommige ziekten zoals kanker bevorderen.
Kortom, antioxidanten zouden veroudering en chronische ziekten tegengaan.
Welke stoffen precies die antioxiderende eigenschap bezitten, is ondertussen bekend: vooral vitamines E, C en A, bètacaroteen, zink en selenium.
Die eigenschappen veroorzaakten een ware "boom" op de markt van de voedingssupplementen, en hun adepten zijn dan ook talrijk.

Toch oogt het plaatje niet overal even rooskleurig. Zo suggereren bepaalde studies dat gebruik van die supplementen, en met name een hoge dagelijkse dosis vitamine E (400 IE), ernstige risico's inhoudt. Er zijn echter nog tal van andere studies, die elkaar vaak tegenspreken.

Zijn die supplementen wel echt veilig?

Om die vraag zo objectief mogelijk te beantwoorden, werd een analyse uitgevoerd van alle publicaties, in totaal 47 studies die betrekking hadden op 180.000 personen. Daaruit bleek dat antioxiderende supplementen de mortaliteit met 5 % doen stijgen.

Verhogen antioxidanten de mortaliteit?

Meer bepaald verhoogt vitamine A de mortaliteit met 16 %, bètacaroteen met 7 % en vitamine E met 4 %.
Vitamine C en selenium daarentegen lijken geen risico in te houden.

Artikel gepubliceerd door op 27/03/2007

Bronnen: Bjelakavic G. et coll., JAMA, 297 : 842-57, 2007.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie