Zijn nierstenen te voorkomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2008 - 00h00
-A +A

PUB

Geen symptomen, geen argwaan

Op je voeding letten helpt in ieder geval, al moet die inspanning wel worden volgehouden. En dat is net het probleem, want anders dan bij andere chronische ziektes vertoont iemand die gemakkelijk stenen ontwikkelt geen enkel symptoom tussen twee crisissen. Vandaar ook dat het niet simpel is om deze mensen te overtuigen om een dieet op lange termijn te volgen en elke dag minstens 2 liter water (of niet alcoholische dranken) te drinken. De maatregelen rond voeding vertragen of stoppen nochtans de vorming van 90% van de stenen.
In bepaalde gevallen en als er geregeld recidieven zijn, kan er een behandeling met medicamenten worden overwogen.

Hoe wordt een hinderlijke steen verwijderd?

Meestal worden de stenen verbrijzeld via de zogeheten extracorporele lithotripsie (een toestel dat van buiten het lichaam schokgolven uitstuurt).
Het is wel belangrijk dat men de aard van de stenen kent voor er wordt overgegaan tot deze ingreep. Sommige stenen reageren immers niet op lithotripsie en dat heeft alles te maken met de samenstelling ervan. Als de stenen bij verbrijzeling uiteenvallen in vrij grote fragmenten, kan het anderzijds wel gebeuren dat er een obstructie optreedt. Er zijn dus ook gevallen waarbij een operatie noodzakelijk is.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2008 - 00h00 Impact médecine, 3 april 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB